Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, potřeboval bych vypočítat determinant této matice Gaussovou eliminační metodou. Pomocí subdeterminantů mi to vychází
. Předem díky. :-)
1+x 1 1 1
1 1-x 1 1
1 1 1+y 1
1 1 1 1-y
lpfm napsal(a):
Zdravím, potřeboval bych vypočítat determinant této matice Gaussovou eliminační metodou. Pomocí subdeterminantů mi to vychází
. Předem díky. :-)
Zaujímalo by ma, ako vyzerá to riešenie pomocou subdeterminantov.
Ja som to skúšal takto:

Prvá rovnosť predstavuje viac krokov spravených naraz - vždy som odrátal nasledujúci riadok od predchádzajúceho (druhý od prvého, tretí od druhého, štvrtý od tretieho).
EDIT: Vlastne sa to dalo riešiť od dosť jednoduchšie:

přehodil jsem 1. řádek za 4., po úpravě jsem 1. řádek vynásobil (-1) a přičetl k 2. a 3. V dalším kroku jsem vynásobil první řádek (-1-x) a přičetl ke 4. Po úpravách mi v první sloupci vzniklo (1,0,0,0) což jsem zvolil jako sloupec pro submatice. Výhoda je, že budeme počítat pouze jednu, protože 3 krát vyjde 0.
-x 0 y
(-1)* 0 y y
-x -x y +xy -x
Pozdravujem kompik a lpfm.
Pridavam este jeden HINT na jedno dost rychle (zabavne, podla mna) riesenie ( vdaka linearite determinantu, ktory ako vieme je mulltilinearna alternovana forma), co da v prvej etape
...necham vas pokracovat.
Stránky: 1