Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den.
Přemýšlím nad příkladem z knihy Kapitoly z diskrétní matematiky od vážených autorů Matoušek, Nešetřil.
Dokaž, že existuje konečná částečně uspořádaná množina, jíž nelze vnořit do , kde
Nemohu přijít na řešení. Ani v analogickém dvoudimenzionálním případě .
Nakonec mi zůstal jediný nápad. Protože každou uspořádanou množinu lze vnořit do
, a protože složení vnoření je vnoření, musí existovat
a
, že
nelze vnořit do usp. mn. ze zadání. To se mi zdá ale složité.
()
Díky za rady.
Ahoj, myslím, že pro R2 bych něco viděl. Rozmysli si, jak vypadá nějakých n prvků, které jsou při tom uspořádání vzájemně nesrovnatelné. To bude množina
taková, že
buď
, nebo
. To je ale dost velké omezení, které ovlivní, jak si tato n-tice prvků může stát ve srovnání s ostatními.
Dokončení (spoiler)
↑ anes:
Děkuji za odpověď. Můj první nápad byl, že asi neexistuje nekonečný antiřetězec, ale pak jsem jej sestrojila :D
Promyslím si Tvou radu.
↑ pf:
Super, tak to je hezké.
Kdybyste chtěli pokračovat zajímavostmi, pište dál :)
Já děkuji a teď si to pomalu zpracuji.
↑ Andrejka3:
Jo. Tak, jak jsem to já napsal, by bylo ještě prohozené ,
, což je úplně fuk. A za promyšlení to ještě možná stojí. Kromě toho, že se tu udělá dost snadno chyba (což snad v tom mém předchozím příspěvku není, ale...), já jsem vycházel z toho, že množina nesrovnatelných prvků má nějaký speciální tvar (který by se mohl pro vyšší dimenze komplikovat).
Přitom by asi bylo výhodnější řešit to (aspoň teď, když už tušíme, jak na to) "odshora". Mohli jsme začít naložením podmínek
,
,
,
,
,
nesrovnatelné,
(ze kterých pochopitelně ta nesrovnatelnost a,b,c vyplývá), a pouhým rozepisováním vztahů v jednotlivých složkách dojít ke sporu. To bude asi mnohem lepší postup pro zobecňování...
Jednoduchý návod pro výrobu protipříkladů k vnořitelnosti do .
↑ anes:
1) V tomto příkladu mé první pohledy selhaly. Očekávám, že nějakou intuici si vytvořím, jakmile to řešení uspokojivě zapíšu do svých osobních `skript'. Zatím jsem u Tvé myšlenky R2, pak chci nějak posoupit k tem .
Hromad symetrií se děsím, protože se bojím, že to neuvidím.
2) nešlo vnořit do
,
kolega pf tvrdil, že nelze vnořit do
, odkud mě napadlo to tvrzení pro libovolné
.
Zatím nevím, jak obecně dokázat, ani jak dokázat v případě R3. Protože jste mi ale poskytli návody, řekla jsem si, že to zkusím dokončit :)
Taky jsem si myslela, že problémové usp.mn. jsou prostřední patra (ta nejširší).
Nevím, co jde vytřískat, zatím jsi rychlejší než já :) Samozřejmě mě to ale zajímá.
Edit: Snad jsem odpověděla na otázku..
↑ anes:
Jednoduchý návod pro výrobu pro výrobu problematických množin je hezký. Jak píšeš, odpovídá patrům druhému odshora a odpoda. Až teď mi to vše zapadlo do sebe.
Stránky: 1