Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
řeším jednu úlohu do školy a nejsem si jistý, zda-li směřuji správným směrem. Přesné znění úlohy je:
Určete přeměnovou konstantu radioaktivní látky, víte-li, že za hodinu klesne její
aktivita o 10 %. Jaký je poločas přeměny této radioaktivní látky?
Určit přeměnovou konstantu není problém (z λ=ln2/T) ale musím znát poločas rozpadu (zde označen jako T). Pokusím se popsat dva způsoby jakými jsem nad tím přemýšlel:
1. Postup
Je-li rozpad 10% za 1 hod, pak
15% za 2 hod, pak
17,5% za 3 hod, ...
Tzn. vždy půlím přírůstek, který přičítám. Nechal jsem to chvíli počtat počítač:
break = False
zaklad = 10
prirustek = 10
hodiny = 1
do while(break = False)
prirustek = (prirustek/2)
zaklad = (zaklad + prirustek)
hodiny = (hodiny + 1)
MsgBox "Za " & hodiny & " hodin se rozpadne " & zaklad
loop
ale nedostal jsem se přes 20% (což považuji za celkem logické..., na druhou stranu to odpovídá myšlence zde http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=273410).
2. Postup
Kdy jsem dělil celou hodnotu, tzn.:
Za 1 hod 10%, pak
za 2 hod 15%, pak
za 3 hod 22,5% ...
Takto jsem dospěl řekněme k cca 5 hodinám...
Chápu, že je docela ostuda to řešit ale už jsem z toho bezradný :-). Děkuji za pomoc a přeji fajn dne všem!
Zdravím, já bych to zkusil jednoduše vyjádřit:
...počet jader v po čase t
...počet jader v čase 0
...poločas rozpadu

(v hodinách...)
↑ j.pau:Ano, omlouvám se, trochu jsem to pokazil... číselně samozřejmě zůstává stejně, počítal jsem to dobře, ale otočil jsem to, až když jsem psal příspěvek... už jsem to pravil, děkuju.