Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ longbow: Úprava na spoločného menovateľa
.
↑ Blackflower:
No to mi doslo kdyz to vidim ve vysledku :) Me jde o postup.. jak se prislo na citatel a proc je spolecny jmenovatel zrovna toto.. uz jsem to resil prez hodinu, ale lomeny vyrazy jsem uz nekolik let nepocital takze na to nemuzu prijit..

↑ longbow: Jasné, chápem. Spoločný menovateľ je vždy najmenší spoločný násobok menovateľov všetkých zlomkov.
Keď už si našiel tento násobok, v každom zlomku musíš "nájsť" člen, ktorý v menovateli chýba. Čiže keď máš napríklad
a spoločný menovateľ je
znamená to, že čitateľ aj menovateľ tohoto zlomku treba vynásobiť tým, čo tam chýba - teda
.
x+1 + x-2
___ ___
x-1 1-x
Výsledek má být: 3
__
x-1
Dobrý večer,potřebuji poradit s tímto příkladem.Dcera již celé odpoledne počítá příklady tohoto typu a ještě i jiné.Poraďte nám prosím jest-li neexistuje ještě nějaký fígl na tyto hrozné Lomené výrazy.Děkuji
↑ salvetice:
zkuste druhý výraz vynásobit -1, abyste zlomek převedla na společného jmenovatele. Stačí takto?
↑ salvetice:
Tady je řešení 2. příkladu
↑ salvetice:
Není za co ;)

↑ salvetice: Ahoj, na nový príklad si založ novú tému a napíš k zadaniu výrazu aj to, čo potrebuješ vyriešiť.
↑ salvetice:
Zdravím, založit si nové téma znamená "založit si nové téma". A doplň, prosím, co z úlohy je problém - viz pravidla. Děkuji.