Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 12. 2008 02:31 — Editoval Marian (06. 12. 2008 20:52)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Prosincová limita

Zrovna jsem řešil relativně zajímavou limitu posloupnosti. Ať se neztratí tato úloha mezi úlohami o teorii grafů a kombinatorice ve fóru pro VŠ, píši úlohu sem. Tedy ...

Vypočtěte limitu posloupnosti
$ \Large\lim_{n\to\infty}\nosmash\quad\left ((n+1)!^{\frac{1}{n+1}}-n!^{\frac{1}{n}}\right ). $

Ve spojitosti s touto úlohou si vzpomínám ještě na jednu limitu z Děmidovičovy sbírky, která by se snad mohla řešit podobně (teď už to zkoušet nebudu ;) a tuším, že při jejím řešení jsme se s Pavlem zasekli. Jedná se o úlohu 1370, kde se má spočítat limita funkce
$ \Large\lim_{x\to\infty}\nosmash\quad\left ((x+a)^{1+\frac{1}{x}}-x^{1+\frac{1}{x+a}}\right ). $

#2 05. 12. 2008 13:52

Marian

Re: Prosincová limita

↑ Pavel:

Vážím si tvého velkého snažení, ale musím přiznat, že když jsem to psal, tak jsem v zadání zapomněl jistou vánoční ozdobu, totiž faktoriál. Úlohu, kterou jsem chtěl zadat má vypadat takto:
$\boxed{\Large\lim_{n\to\infty}\nosmash\quad\left ((n+1)!^{\frac{1}{n+1}}-n!^{\frac{1}{n}}\right ).}$

A co se týče limity, kterou počítáš ty, dá se to spočítat z hlavy, neboť
$\lim_{n\to\infty}\nosmash\quad\left ((n+1)^{\frac{1}{n+1}}-n^{\frac{1}{n}}\right ) =\lim_{n\to\infty}\sqrt[n+1]{n+1}-\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{n}=1-1=0. $

Ale ta poopravená limita je podstatně zajímavější. Takže omlouvám se, že jsem zájemce zatížil bezvýznamnou úlohou - ale náprava je uvedena v tomto příspěvku.

#3 06. 12. 2008 14:07 — Editoval Marian (06. 12. 2008 16:06)

Marian

Zatím je nějaký velký klid při řešení této úlohy. Tedy malá nápověda z mé strany je ta, že mě napadlo použít jistým způsobem a aplikovat identitu
$ \lim_{x\to 0}\frac{e^x-1}{x}=1. $

#4 06. 12. 2008 18:06

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

↑ Marian:

Prosímvás, Mariane, nechcete danou nápravou provést i v úvodním příspěvku? Věřím, že řešitel si nebude chtít pročítat odpovědi ostatních před řešením a při kontrole pak asi nechce zjistit, že počítal něco jiného.

#5 06. 12. 2008 20:53

Marian

↑ halogan:

Opraveno! A, prosím tě, nevykej mi ...
:-)

#6 06. 12. 2008 23:29

math.oaf
Reputace:   

len taký pokus o riešenie tej limity z Děmidoviča 1370:
$\lim_{x\to\infty}\nosmash\quad\left ((x+a)^{1+\frac{1}{x}}-x^{1+\frac{1}{x+a}}\right )=\lim\limits_{ x \to \infty}[x(x+a)^{\frac{1}{x}} +a(x+a)^{\frac{1}{x}} -xx^{\frac{1}{x+a}}]=$
${\lim}\limits_{ x \to \infty}x*{\lim}\limits_{x \to \infty}(x+a)^{\frac{1}{x}}+{\lim}\limits_{x \to \infty}a*{\lim}\limits_{x \to \infty}(x+a)^{\frac{1}{x}}-{\lim}\limits_{x \to \infty}x*{\lim}\limits_{x \to \infty}x^{\frac{1}{x+a}}=$, kedze a=konst a ${\lim}\limits_{x \to \infty}\sqrt[x]{x}=1$ dostavame:
$={\lim}\limits_{x \to \infty}x*1+{\lim}\limits_{x \to \infty}a*1-{\lim}\limits_{x \to \infty}x*1={\lim}\limits_{x \to \infty}a=a$, snad je postup dobre :D.

#7 06. 12. 2008 23:52 — Editoval BrozekP (06. 12. 2008 23:54)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ math.oaf:

Postup není dobře, odečítáš od sebe dvě nekonečna.

↑ Marian:

K první limitě - napadlo mě spočítat $L=\lim_{n\to\infty}\frac{n!^{\frac1n}}{n}$ a pak ukázat (zavedu funkci $f(x)=\(\Gamma(x+1)\)^{\frac1x}$), že zde platí $\lim_{n\to\infty}{\frac{f(n)}n}=L\qquad\Rightarrow\qquad\lim_{n\to\infty}{(f(n+1)-f(n))=L}$. Dál jsem se zatím nedostal, nemám teď bohužel moc času.

#8 08. 12. 2008 10:07 — Editoval Marian (08. 12. 2008 13:13)

Marian

↑ BrozekP:

Nepopírám, že to takto půjde, jistě by se musely rozebrat některé drobnosti. Myslím, že toto fórum není jen o jediném řešení; jsem velice rád, že přístupů je několik. Své řešení si nechám pro sebe zatím, počkám(e) na ostatní, s čím přijdou.

↑ math.oaf:
Výseledek má vyjít $a$, ale s postupem také nesouhlasím. Zatím jsem neměl čas se na tu limitu kouknout lépe - provedu co nejrychleji.
Editace. Tak už jsem spočetl limitu funkce v mém původním příspěvku. Čekám tedy již jen na nápady ostatních.

Jen ještě drobná poznámka - limita $\lim_{n\to\infty}\frac{\sqrt[n]{n!}}{n}$ je známa. Nezajímá mě ale, co se najde v tabulkách, pokud kdosi tuto limitu použije, chci i důkaz toho, že tato limita se rovná ... (doplňte sami). A protože se jedná o limitu posloupnosti, rád bych (mimo jiné - třeba BrozekP-ova poznámka o funkci GAMMA) postupy, které se používají před zavedením diferenciálního počtu. Možná, že tuto limitu stejně "brzy" počítá v knize Diferenciání počet I i V. Jarník - nevím, nekontroloval jsem to. Bude dle mého stačit vhodně použít indukci, nebo jiná kouzla.

#9 08. 12. 2008 22:09 — Editoval Marian (08. 12. 2008 22:44)

Marian

Dovolil bych si tedy vyřešit limitu 1370 z Děmidovičovy sbírky. Zde je výpočet ...

Edit: Drobnosti ve výpočtu přenechávám zájemcům.

#10 09. 12. 2008 14:59

math.oaf
Reputace:   

↑ Marian:
heský!

#11 09. 12. 2008 15:28 — Editoval Marian (09. 12. 2008 15:31)

Marian

↑ math.oaf:
Snad to ostatní (i tebe - pokud mohu tykat) navnadí na řešení původní limity. Slevuji z požadavků.

Vypočtěte původní limitu jakkoliv chcete (myslím tu s faktoriály). Ostatní drobnosti uděláme společně. Postup je hodně podobný, více snad nemohu ani poradit, protože by to už nepatřilo do kategorie zajímavých úloh.

#12 10. 12. 2008 20:11

math.oaf
Reputace:   

↑ Marian:
joj ked budem mat cas tak aj tu skusim, no som zvedavy... :D

#13 14. 12. 2008 22:07

math.oaf
Reputace:   

↑ Marian:
Tak už som to pozrel, a dufam, že to je dobre :D (mimochodom, jasne že mi môžeš tykať, nie som ani dost starý ani inteligentný, aby mi ktosi vykal :D), použil som toho tvojho návodu, dúfam, že si to myslel tak nejako..., aj nápad kolegu zhora pouzit $\lim_{n\to\infty}\frac{\sqrt[n]{n!}}{n}$ :
http://forum.matweb.cz/upload/964-limita.JPG
no a este pouzitim jednej veticky som ju určil takto:
http://forum.matweb.cz/upload/559-zas_limita.JPG

#14 15. 12. 2008 23:27

Marian

↑ math.oaf:

Výborně! Do Vánoc určitě něco zajímavého přibude ...
:-)

#15 16. 12. 2008 09:05

math.oaf
Reputace:   

↑ Marian:
Dik, ale bez toho návodu, no neviem kam by som sa dostal :D

#16 01. 11. 2009 15:18

zeta
Zelenáč
Reputace:   -1 

Prosím Vás , potřebuji vypočítat limita posloupnosti , ale bohužel jsem nepochopila ani to , jak se píše na klávesnici třeba odmocnina apod. tak to píšu slovy, snad to pochopíte.

lim ( odmocnina 2n + 1     -     odmocnicna n )  = 

výsledek je nekonečno, ale ráda bych věděla, jak se k tomu dospělo.

Další příklad.

lim (odmocnina 2n + 1      -     odmocnina 2n

Zatím děkuji

#17 01. 11. 2009 15:38

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

↑ zeta:

Hezké nedělní odpoledne přeji.

1) Mohla byste si založit vlastní téma v sekci střední škola nebo vysoká škola? Děkuji.

2) Pozor na závorky. "odmocnina 2n + 1" by znamenalo něco jiného, než co myslíte. Chcete $\sqrt{2n + 1}$? Potom prosím pište "odmocnina (2n + 1)", ať v tom máme pořádek. Děkuji.

Zápatí