Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zrovna jsem řešil relativně zajímavou limitu posloupnosti. Ať se neztratí tato úloha mezi úlohami o teorii grafů a kombinatorice ve fóru pro VŠ, píši úlohu sem. Tedy ...
Vypočtěte limitu posloupnosti
Ve spojitosti s touto úlohou si vzpomínám ještě na jednu limitu z Děmidovičovy sbírky, která by se snad mohla řešit podobně (teď už to zkoušet nebudu ;) a tuším, že při jejím řešení jsme se s Pavlem zasekli. Jedná se o úlohu 1370, kde se má spočítat limita funkce
↑ Pavel:
Vážím si tvého velkého snažení, ale musím přiznat, že když jsem to psal, tak jsem v zadání zapomněl jistou vánoční ozdobu, totiž faktoriál. Úlohu, kterou jsem chtěl zadat má vypadat takto:
A co se týče limity, kterou počítáš ty, dá se to spočítat z hlavy, neboť
Ale ta poopravená limita je podstatně zajímavější. Takže omlouvám se, že jsem zájemce zatížil bezvýznamnou úlohou - ale náprava je uvedena v tomto příspěvku.
↑ Marian:
Prosímvás, Mariane, nechcete danou nápravou provést i v úvodním příspěvku? Věřím, že řešitel si nebude chtít pročítat odpovědi ostatních před řešením a při kontrole pak asi nechce zjistit, že počítal něco jiného.
↑ math.oaf:
Postup není dobře, odečítáš od sebe dvě nekonečna.
↑ Marian:
K první limitě - napadlo mě spočítat a pak ukázat (zavedu funkci ), že zde platí . Dál jsem se zatím nedostal, nemám teď bohužel moc času.
↑ BrozekP:
Nepopírám, že to takto půjde, jistě by se musely rozebrat některé drobnosti. Myslím, že toto fórum není jen o jediném řešení; jsem velice rád, že přístupů je několik. Své řešení si nechám pro sebe zatím, počkám(e) na ostatní, s čím přijdou.
↑ math.oaf:
Výseledek má vyjít , ale s postupem také nesouhlasím. Zatím jsem neměl čas se na tu limitu kouknout lépe - provedu co nejrychleji.
Editace. Tak už jsem spočetl limitu funkce v mém původním příspěvku. Čekám tedy již jen na nápady ostatních.
Jen ještě drobná poznámka - limita je známa. Nezajímá mě ale, co se najde v tabulkách, pokud kdosi tuto limitu použije, chci i důkaz toho, že tato limita se rovná ... (doplňte sami). A protože se jedná o limitu posloupnosti, rád bych (mimo jiné - třeba BrozekP-ova poznámka o funkci GAMMA) postupy, které se používají před zavedením diferenciálního počtu. Možná, že tuto limitu stejně "brzy" počítá v knize Diferenciání počet I i V. Jarník - nevím, nekontroloval jsem to. Bude dle mého stačit vhodně použít indukci, nebo jiná kouzla.
↑ math.oaf:
Snad to ostatní (i tebe - pokud mohu tykat) navnadí na řešení původní limity. Slevuji z požadavků.
Vypočtěte původní limitu jakkoliv chcete (myslím tu s faktoriály). Ostatní drobnosti uděláme společně. Postup je hodně podobný, více snad nemohu ani poradit, protože by to už nepatřilo do kategorie zajímavých úloh.
↑ Marian:
Tak už som to pozrel, a dufam, že to je dobre :D (mimochodom, jasne že mi môžeš tykať, nie som ani dost starý ani inteligentný, aby mi ktosi vykal :D), použil som toho tvojho návodu, dúfam, že si to myslel tak nejako..., aj nápad kolegu zhora pouzit :
no a este pouzitim jednej veticky som ju určil takto:
Prosím Vás , potřebuji vypočítat limita posloupnosti , ale bohužel jsem nepochopila ani to , jak se píše na klávesnici třeba odmocnina apod. tak to píšu slovy, snad to pochopíte.
lim ( odmocnina 2n + 1 - odmocnicna n ) =
výsledek je nekonečno, ale ráda bych věděla, jak se k tomu dospělo.
Další příklad.
lim (odmocnina 2n + 1 - odmocnina 2n
Zatím děkuji
↑ zeta:
Hezké nedělní odpoledne přeji.
1) Mohla byste si založit vlastní téma v sekci střední škola nebo vysoká škola? Děkuji.
2) Pozor na závorky. "odmocnina 2n + 1" by znamenalo něco jiného, než co myslíte. Chcete ? Potom prosím pište "odmocnina (2n + 1)", ať v tom máme pořádek. Děkuji.
Stránky: 1