Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím Vás, chcem Vás velmi pekne poprosit, ci by sa niekto nepozrel, ci to mam dobre.
Hlavne pri tych limitach, ako sa tam presne rataju(dosadzuju), ASS, ABS.
A este sa chcem spytat, ci som presiel vsetky body na urcenie priebehu funkcie.
Na urcenie parnosti, neparnosti - mam postupovat podla vzorcov, lebo ja som to iba tak slovne zriesil.
dakujem pekne

↑ iasak1982:
Zdravím,
:-) Po každé, co jsem zkoušela kontrolovat, tak mi do toho přišel nějaký pokyn, co mám splnit. Kontroloval jsi pomocí online nástrojů? Pro kontrolu všech kroků a také pro více korektní (než jen slovní zápis sudá-lichá apod.) - algoritmus ve studijním textu.
Ve výpočtech jsem chyby v postupu nenašla (ale projdi ještě s online nástrojem). Ale při zápisu:
a) když vyšetřuješ limity v +oo nebo v -oo nebo hledáš koeficienty pro ASS, třeba limitu rozepsat více podrobně - tedy vytknout před závorku
(nebo
pro ASS jak jsi udělal v bodě 8. Ale nerozděluji závorky, má být
)].
b] vyšetřením limit v +oo, -oo (2. bod) vyšetřuješ limitu v nevlastním bodě. Tedy neprokazuješ, že nemá jednostranné limity - takové limity bys vyšetřoval v okolí bodů nespojitosti - proto zápis: funkce nemá body nespojitosti a z toho plyne, že ani nevyšetřujeme jednostranné limity a není ABS.
c] výpočet průsečíku s osou x (řešení kubické rovnice) jsem nekontrolovala. Osobně bych tak podrobně nepočítala - jen bych stanovila znaménka funkce a určila přibližně, kde projde přes osu x.
d) výpočet hodnoty funkce v inflexním bodě stroji vyšel jinak - ale u Tebe skoro není vidět, co vyšlo. Tak si ještě překontroluj a případně se ozvi po kontrole s online nástroji. Děkuji.
Ospravedlnujem, ze som tak naliehal, myslel som si ze sa tema posunula na druhu stranu a uz si ju nikto nevsimol. Dakujem, ze Ste si to zobrali na starost.
Vysetroval som tie limity ale podla wolframu ma to byt trosku inak http://www.wolframalpha.com/input/?i=li … 3%29*x%2B3
Vynal som pred zatvorku ako Ste vraveli, ale potom nie som si isty, ci sa to ma rovno dosadit a preco mi ta limita vychadza pre 

↑ iasak1982:
V příspěvku 4 - po vytknutí
v závorce zůstává první člen (-2/3), zbytek členů v závorce jsou v limitě nulové. Pro x k -oo, máme -oo*(-2/3)=+oo, naopak pro x k +oo, máme +oo*(-2/3)=-oo.
Což jsi měl i v první verzi řešení, jen bez vytknutí
před závorku to není průhledné. Podrobně definice 2.1 v odkazu.. Úplně stejná metoda i pro výpočet koeficientu k pro rovnici ASS
. Jelikož k nevyšlo číslo, ale -oo, potom hledání q nepokračuješ a už z výsledku k uzavřeš, že funkce nemá ASS.
V případě vytknutí
před závorku máme vždy +oo před závorkou (jelikož je x umocněn na sudou mocninu), ale v závorce je hned první člen (-2/3), zbytek nulový, proto +oo*(-2/3)=-oo jak pro x k -oo, tak i pro x k +oo.
A to je myslím všechno, co nebylo pořádně (+ dopočet hodnoty f(x) pro inflexní bod).
Dopocet hodnoty f(x) pre IB som doriesil , vsetko uz vyslo jak malo a uz viem aj preco to tak je. Este raz ti velmi pekne dakujem.
Jelena, dakujem ze si sa tomu prikladu povenovala. Maj sa Pekne a prijemnu nedelu este.
Mozte zavriet temu
↑ iasak1982:
také děkuji za zprávu a za přání.
Mozte zavriet temu
to bych mohla - provedu, v ostatních tématech zkus, prosím, označovat samostatně. Děkuji.
Stránky: 1