Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 01. 2013 18:34

Optix
Pozice: Student
Reputace:   

Jednostranná derivace

Ahoj, mohli byste mi prosím pomoci. Při důkazu věty o jednostranné derivaci, věta zní:
Nechť f má derivaci na otevřeném intervalu (a,b) a je spojitá zprava v bodě a. Jestli existuje
$\lim_{x\to a_{+}}f'(x)=A, pak f'_{+}(a)=A$

Při důkazu používám Lagrangeovu větu takže se dostávám k $\frac{f(x)-f(a)}{x-a}=f'(c_{x})$
kde $c_{x}$$\in (a,x)$

A u finální fáze nerozumím jakým způsobem použiji druhou rovnost (má to být kvůli větě o limitě složené funkce):
$A=\lim_{x\to a_{+}}f'(x)=\lim_{x\to a_{+}}f'(c_{x})$
a dále úpravou přes lagrange vyjde to co chceme tedy $f'_{+}(a)$

Předem moc děkuji, snad je to pochopitelné tak jak jsem to napsal. :)

• (téma jako vyřešené označil(a) Optix)

#2 12. 01. 2013 19:27

Bati
Reputace:   192 

Re: Jednostranná derivace

Ahoj, musíš akorát začít od opačného konce:
$f'_+(a)=\lim_{x\to a+}\frac{f(x)-f(a)}{x-a}=\lim_{x\to a+}f'(c_x)$.
Nyní se právě použije věta o limitě složené funkce, protože pro posloupnost bodů $x_n\to a +$ vytvoří intervaly $(a,x_n)$ klesající posloupnost vzhledem k inkluzi. Pak je nějaká věta, že z takové posloupnosti intervalů lze vybrat konvergentní posloupnost bodů (z každého jeden). Tudíž existuje posloupnost $a\neq c_{x_n}\to a$, a je tedy splněna podmínka P věty o limtě slož. fce. Lze tedy psát, že
$f'_+(a)=\lim_{x\to a+}\frac{f(x)-f(a)}{x-a}=\lim_{x\to a+}f'(c_x)=\lim_{x\to a+}f'(x)$.

#3 13. 01. 2013 18:09

Optix
Pozice: Student
Reputace:   

Re: Jednostranná derivace

Děkuji moc, moc jsi mi pomohl!! :)

Zápatí