Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ MaxDJs:
=>
, meze: 0 --> 1, 1 --> 2![kopírovat do textarea $\int_{1}^{2} \mathrm{e}^{s}ds = [\mathrm{e}^{s}]_1^2 = \mathrm{e}^2 - \mathrm{e}^1$](/mathtex/21/2157b7c0ebb67505350287f1313b7ece.gif)

↑ MaxDJs:
Protože jsem transformovala meze.
Tys ve svém prvním příkladu u první substituce meze transformoval a druhé substituce ne. Já doporučuji si zvyknout buď na jedno, nebo na druhé, protože při složitějších příkladech se do toho zamotáš a už nebudeš vědět, jestli jsi meze transformoval nebo ne, tudíž jestli dosadit substituci nebo jen poslední meze.
↑ Aquabellla:
Tak už asi vím, kde jsem dělal chybu
nemá být na konci
místo 
A ještě jeden dotaz:
Meze se mění při každé substituci?

MaxDJs napsal(a):
nemá být na konci
místo
Ne, prohozením mezí se mění znaménko integrálu.
MaxDJs napsal(a):
Meze se mění při každé substituci?
Ano :-)
↑ Aquabellla:
Tak děkuji. Já to ještě nechám otevřené, kdyby mi nějaký příklad nebyl ještě jasný.
Zdravím.
1) O nutnosti přepočítávat meze při substituci v určitém integrálu se diskutovalo zde .
2) Při výpočtu určitého integrálu jde o jeho číselnou hodnotu, takže není nutno vracet se k původní proměnné
narozdíl od integrálu neurčitého, kdy hledáme k dané funkci její funkci primitivní.