Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,
moc prosím o pomoc s tímto příkladem. Potřebovala bych ho mít 100 % správně na zítřek, budeme ho prakticky dělat v laboratořích.
Vyfotila jsem zadání a pokusím se nastínit můj postup.
Nejprve delta s = odečtu vyšší teplotu od nižší gramy = 52,2 - 22,8 = 29,4 g roztoku.
Poté: 52,2 ...... 29,4
18 g ...... x
x= 10,1379 g Li Cl O4.
A z toho vypočítám vodu..... 52,2 ... 100g H2O
15 g...... x
A vychází mi: 28,7356 ml vody.
Spíš jsem v tom zamotaná trochu, ty krystalizace mi dělají obrovský problém. Najde se tu někdo, kdo by mi i ten příklad vysvětlil? abych ho chápala? Co a jak vykrystalizuje...
Zdravím,
úlohy z krystalizace jsou celkem podrobně zde -"čti online" (ale na můj pohled mají příliš nepolopatický přístup).
Třeba začít od 1. otázky - příprava nasyceného roztoku při 40 stupních, pokud do rukou dostaneš navážku 18 g NH4Al(SO4)2.12H20 (potřebuješ přepočet na bezvodou sůl (označím "sůl z 18 g navážky"), v zadání máš krystalohydrát). Z tabulky trojčlenka:
22,8 g NH4Al(SO4)2 lze rozpustit v 100 g vody
"sůl z 18 g navážky" lze rozpustit v x vody.
----------------------------------------------------
to je vstupní roztok, který budeš odpařovat (výpočet x dává množství vody v roztoku).
Při teplotě 60 stupňů:
ve 100 g lze rozpustit 52,2 g NH4Al(SO4)2
v y g vody lze rozpustit "sůl z 18 g navážky"
------------------------------------------------------
výpočet y dává množství vody, co může zůstat v novém nasyceném roztoku.
Rozdíl x-y je odpařená voda.
Podobně směrem k ochlazování - opět vycházíš z roztoku, který jsi připravila při 40 stupních.
Vyznáš se tak? Podívám se až pozdě večer (snad i někdo z kolegů). Děkuji.

↑ jelena:
Děkuji moc. Pokusím se to pochopit a napíšu k tomu vyjádření... pro mě je to těžký na pochopení, v chemii jsem začátečník... a zápasím s ní. Jdu na to.
↑ lucka14lucky:
to zvládneš, jak jsi provedla v ostatních tématech :-) Připrav si třeba kuchyňskou sůl a krystalizuj. V úloze, co máš, je důležité, že na úvod nemáš čistou sůl, ale krystalohydrat, tedy ještě je třeba přípravný krok pro "sůl z 18 g navážky".
Ještě v návrhu, co máš:
Li Cl O4.
asi nějaký překlep, v úloze není.

↑ jelena:
jj překlep... mám tu úlohy, podle kterých jsem se to snažila řešit. :)

Tak jsem si tu úlohu prošla a dospěla jsem k následujícím výpočtům: akorát teda nechápu, jak převýst ten hydrát na sůl, jak to myslíte... proč je vlastně v zadání Mr zadáno.
V prvním případě mi vyšlo, že potřebuji na ten roztok 78, 9473 ml vody - podle tedy té trojčlenky.
Při teplotě 60 stupňů: mi vychází 34, 48 ml vody.
Odpařená voda po prostém odečtení: 44,4673 ml.
No a případ za třetí: vycházím-li z toho roztoku připraveného při 40 stupních.
Udělala jsem si rozdíl rozpustností u těch teplot...vyšší teplota - nižší teplota. Tedy 22,8 - 11,1 = 11,7 g NH4Al(SO4)2
A sestavila si tak trojčlenku: 22,8 NH4AL(SO4)2 ......... 11,7 g
18 g navážka .................x g
A vychází mi tak 9,23 g NH4Al(SO4)2.
Trošku to chápu, ještě si to budu snažit nějak představit...horší to bude zítra zrealizovat :)
↑ lucka14lucky:
převod hydrátu na čistou sůl je:
18 g NH4Al(SO4)2.12H20 obsahuje m g NH4Al(SO4)2
Mr(NH4Al(SO4)2.12H20) obsahuje Mr(NH4Al(SO4)2).
--------------------------------------------------------------
odsud vypočteš hmotnost čisté NH4Al(SO4)2, se kterou se potom počítá v dalších výpočtech. To ještě musíš opravit, protože se to promítne do všech výsledků.

↑ jelena:
Takže ta čistá sůl... mi vychází 9,4611 ......počítala jsem to tak, že jsem si odečetla od Mr celého hydrátu Mr těch 12 vod... a pak trojčlenkou klasicky.
No a pokud mám tedy dobře spočítanou tu sůl, tak jsem to opravila a vychází mi
1, 41, 4912 ml H20, to množství v roztoku
2, při teplotě 60 stupňů - 18,12 ml H20
Odpařená voda po odečtení pak: 23,37 ml.
3, 4,85 g NH4AL(SO4)2
No nevím...snažila jsem se na to přijít, ale stejně to musím vidět naživo, jak to vlastně myslí :) Tak se zítra uvidí, snad nám to všechno ukáží, protože sama bych to nezvládla. A Vám děkuji za pomoc :)
↑ lucka14lucky:
není za co, nemám příliš podmínky na kontrolování, tak snad alespoň v náznaku:
Čistá sůl a úlohy 1, 2 a odpařená voda se mi zdá v pořádku.
Pro 3. výpočet:
11,1 g NH4AL(SO4)2 může být rozpuštěno v 100 g vody (při 20 stupních)
? g NH4AL(SO4)2 může být rozpuštěno v 41,49 vody
----------------------------------------------------------------
odsud vypočteme množství, co může být rozpuštěno a odečteme od 9,46 g (tedy máme, co se vyloučí při ochlazování - 4,85 g - tak?). Ovšem opět to je čistá sůl, třeba ještě přepočíst zpět na krystalohydrat, tedy 4,85*453/237.
Ať se zítra zorientuješ.

↑ jelena:
Tak nakonec to bylo dobře :) Akorát se nemusel převádět ten hydrát na sůl... pracovalo se normálně s tou 18 g navážkou.
Ještě jednou díky z pomoc :)