Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj, pomožte mi, prosím, vůbec nevím, co s tím
Určete, zda jsou zadané množiny U a V vektorové podprostory R3 nad R, přičemž
U = {[x; y; z] náleží R^3 |x = y - z /\ 2z = x + 2y}
V = {[x; y; z] náleží R^3 |x = y - z + 1 /\ 2z = y}
↑ Big Lebowski:
Veľa podobných príkladov sa tu už nedávno riešilo. Napríklad http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=5193
a nešlo by to, prosím, nějak konkrétněji, vytvořil jsem z těch množin nějaké matice, ale pak nevím, co s tím dál

Matic netřeba :) Množina U je podmnožinou vektorového prostoru R^3, takže stačí ukázat, že když mám prvek v=(x1,y1,z1) a u=(x2,y2,z2) z U, pak i u+v a c*v leží v U, přičemž c je libovolné reálné číslo. Vyjádři si tedy u+v a c*v a vhodným sečtením a vynásobením rovnic, které plynou z toho, že u,v jsou z U zkus vytvořit rovnice, které by dokazovaly, že u+v a c*v leží v U.
Co se týče množiny V, tam budeš postupovat podobně, akorát budeš dokazovat, že ti sečtením těch rovnic vyjde
x1+x2=y1+y2-(z1+z2)+2 a ty bys potřeboval, aby x1+x2=y1+y2-(z1+z2)+1 (pak by u+v náleželo V). Tyto rovnice jsou ve sporu, stačí tedy uvést konkrétní příklad vektorů u,v z V a říct, že jejich součet neleží ve V a V není vektorovým prostorem.
v=(x1,y1,z1) a u=(x2,y2,z2) z U Vyjádři si tedy u+v a c*v a vhodným sečtením a vynásobením rovnic, které plynou z toho, že u,v jsou z U zkus vytvořit rovnice, které by dokazovaly, že u+v a c*v leží v U. tomuhle nerozumím nešlo by to nějak lépe znázornit k danému příkladu?
↑ LucasR:
V množine U, máš nejakú podmienku, ktorá opisuje všetky vektory, ktoré do nej patria. Tá je:
Vypočítaš riešenie:
Množina U je potom:
Toto je vektorový priestor, pretože

Stránky: 1