Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
chtěla by jsem vás poprosit o zkontrolování a pak následne o pomoc při řešení této úlohy: V rovnostraném trojuhelniku ABC sestrojte příčky CA´, AB´, BC´tak, že platí: body A´, B´, C´ leží po řadě na stranách AB,BC,CA a úsečky AA´, BB´, CC´mají délku ruvnou 1/3 délky AB. Dokažte, že průsečíky úseček CA´, AB´, BC´ jsou vrcholu rovnostranné trohúhelniku. Jakou část obsahu trojúhelníku ABC zaujímá tento trojúhelník?
Tu první část jsem dokázala a vyšlo mi to, ale už si dále nevím rady s tím obsahem .
Dekuji Kazdému 

Zdravím, je to jen o hraní si s podobnými trojúhelníky, pár konkrétních nápadů na http://mathafou.free.fr/pbw_en/pb420.html
↑ Pav.Got.:
tak jsem to zkoušela dopočítat, ale dosla jsem k uplny kravine .. neporadil by jste mi nekdo, kde jsem udelala chybu? Dekuji 
↑ Pav.Got.:
Prosím Vás, někdo kdo by se mi na to mohl podívat? Je to pro me důležíté ... dekuji :)

Dokreslíme bod T jako průsečík AX a rovnoběžky s CX vedené bodem B. Dokážeme vztahy
1) 
2) 
3) 
4) 
a z nich to poskládáme. Kdyžtak napiš, který ze vztahů není zřejmý.
Stránky: 1