Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 01. 2013 15:55

Mysteria
Zelenáč
Reputace:   

Dodefinování funkce, aby byla spojitá

Zdravím, vůbec tak nějak nerozumím co je účelem tohohle zadání.

Zadání: Dodefinujte funkci $y: f(x) = \frac{x^{2}-1}{x+1}$ v bodu a = 1 pokud je to možné.
Ve skriptech je na to jeden příklad, a u toho se počítá limita - takže jsem spočítal:
$\lim_{x\to1}(\frac{x^{2}-1}{x+1}) = \lim_{x\to1}({x-1}) = 0$
A dál jsem to už nepochopil :(

Přitom v definicích je, že funkce je spojitá, když lim(x->a) f(x) = f(a), což jsem taky nějak nepochopil, takže nevím jak to aplikovat na výše zmíněný příklad.

Díky moc za nějaké normální vysvětlení :)

• (téma jako vyřešené označil(a) Mysteria)

#2 17. 01. 2013 16:08 — Editoval Bati (17. 01. 2013 16:08)

Bati
Reputace:   192 

Re: Dodefinování funkce, aby byla spojitá

Zdravím,
je to velmi jednoduché. Dodefinovávat funkci v nějakém bodě má obvykle smysl jen tehdy, pokud tam ta funkce není definovaná už automaticky, což ale ta tvoje funkce je, protože v bodě 1 je zřejmě spojitá a má hodnotu 0. Takže bych to viděl na nějakou chybu v zadání. Možná ve jmenovateli té funkce má být minus, nebo a=-1. Potom by už vyvstal problém, což ilustruju:
Nechť tedy máme stejnou funkci a bod -1. V něm tato funkce není definovaná (0 ve jmenovateli), a chtěli bychom zjistit, zda jde v tomto bodě dodefinovat nějakou hodnotou tak, aby v jeho okolí byla spojitá. Proto se dělá ta limita: $\lim_{x\to-1}\frac{x^2-1}{x+1}=\lim_{x\to-1}(x-1)=-2$. Takže je vidět, že funkce definovaná takto: $g(x)=f(x)\quad x\in\mathbb{R}\setminus \{-1\}$ a $g(-1)=-2$ je spojitá v $\mathbb{R}$. Mohlo by se totiž snadno stát, že ta limita, kterou jsem počítal nebude existovat, nebo nebude vlastní, pak odpověď je, že spojitě dodefinovat v daném bodě nelze.

#3 17. 01. 2013 16:16

Mysteria
Zelenáč
Reputace:   

Aha, takže vlastně účelem téhle úlohy je určit limitu v bodech, kdy není definována (jmenovatel je roven 0) a pokud ta limita vyjde nějaké reálné číslo, tak pak přímo ten výsledek limity je to číslo, které je dodefinováním té funkce?

A pak ten zápis té nově dodefinované funkce je tedy vždy:
$g(x) = f(x), x \in D(f)$ a g(bod kdy není definována) = výsledek limity?

Jestli mám teda pravdu, tak díky moc, kdybych napsal už před hodinou tak jsem si ušetřil mnoho nervů nad skriptama. :)

#4 17. 01. 2013 16:56

Bati

Ano, máš pravdu, ale z toho co píšeš si nejsem jistý, jestli tomu úplně rozumíš. K té limitě - ano, to číslo, které vyjde, jako limita funkce, musíš zvolit jako funkční hodnotu té funkce v tom bodě - to je právě přesně ta definice spojitosti, že $\lim_{x\to a} f(x)=f(a)$. Kdybys zvolil jakékoliv jiné číslo, tak zřejmě právě podle této definice nemůže být spojitá - uvědom si geometrickou interpretaci toho celého příkladu. Máš vlastně lineární funkci $x-1$, která akorát není definovaná v -1, neboli ten bod tam prostě chybí, a ty ho navolíš tak, aby přesně "zapadnul" do té přímky, čímž najednou dostaneš spojitou funkci.
Doporučuju si promyslet ještě tyto vzorové příklady : $\frac{x}{|x|}$ v nule a $x^x=e^{x\ln{x}}$ také v nule a potom v nule zprava.

#5 17. 01. 2013 17:04

Bati

Stojí to celé na tom, že limita nějaké funkce v nějakém bodě se realizuje na prstencovém okolí toho bodu, nikoliv přímo v něm. Tedy pokud se na obou stranách tohoto prstencového okolí ta funkce chová "rozumně" (neutíká do nekonečna, netvoří "schod"), tak potom je možné ji jednoduše dodefinovat.

Zápatí