Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, vůbec tak nějak nerozumím co je účelem tohohle zadání.
Zadání: Dodefinujte funkci
v bodu a = 1 pokud je to možné.
Ve skriptech je na to jeden příklad, a u toho se počítá limita - takže jsem spočítal:
A dál jsem to už nepochopil :(
Přitom v definicích je, že funkce je spojitá, když lim(x->a) f(x) = f(a), což jsem taky nějak nepochopil, takže nevím jak to aplikovat na výše zmíněný příklad.
Díky moc za nějaké normální vysvětlení :)
Zdravím,
je to velmi jednoduché. Dodefinovávat funkci v nějakém bodě má obvykle smysl jen tehdy, pokud tam ta funkce není definovaná už automaticky, což ale ta tvoje funkce je, protože v bodě 1 je zřejmě spojitá a má hodnotu 0. Takže bych to viděl na nějakou chybu v zadání. Možná ve jmenovateli té funkce má být minus, nebo a=-1. Potom by už vyvstal problém, což ilustruju:
Nechť tedy máme stejnou funkci a bod -1. V něm tato funkce není definovaná (0 ve jmenovateli), a chtěli bychom zjistit, zda jde v tomto bodě dodefinovat nějakou hodnotou tak, aby v jeho okolí byla spojitá. Proto se dělá ta limita:
. Takže je vidět, že funkce definovaná takto:
a
je spojitá v
. Mohlo by se totiž snadno stát, že ta limita, kterou jsem počítal nebude existovat, nebo nebude vlastní, pak odpověď je, že spojitě dodefinovat v daném bodě nelze.
Aha, takže vlastně účelem téhle úlohy je určit limitu v bodech, kdy není definována (jmenovatel je roven 0) a pokud ta limita vyjde nějaké reálné číslo, tak pak přímo ten výsledek limity je to číslo, které je dodefinováním té funkce?
A pak ten zápis té nově dodefinované funkce je tedy vždy:
a g(bod kdy není definována) = výsledek limity?
Jestli mám teda pravdu, tak díky moc, kdybych napsal už před hodinou tak jsem si ušetřil mnoho nervů nad skriptama. :)
Ano, máš pravdu, ale z toho co píšeš si nejsem jistý, jestli tomu úplně rozumíš. K té limitě - ano, to číslo, které vyjde, jako limita funkce, musíš zvolit jako funkční hodnotu té funkce v tom bodě - to je právě přesně ta definice spojitosti, že
. Kdybys zvolil jakékoliv jiné číslo, tak zřejmě právě podle této definice nemůže být spojitá - uvědom si geometrickou interpretaci toho celého příkladu. Máš vlastně lineární funkci
, která akorát není definovaná v -1, neboli ten bod tam prostě chybí, a ty ho navolíš tak, aby přesně "zapadnul" do té přímky, čímž najednou dostaneš spojitou funkci.
Doporučuju si promyslet ještě tyto vzorové příklady :
v nule a
také v nule a potom v nule zprava.
Stojí to celé na tom, že limita nějaké funkce v nějakém bodě se realizuje na prstencovém okolí toho bodu, nikoliv přímo v něm. Tedy pokud se na obou stranách tohoto prstencového okolí ta funkce chová "rozumně" (neutíká do nekonečna, netvoří "schod"), tak potom je možné ji jednoduše dodefinovat.
Stránky: 1