Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím. Potřeboval bych překontrolovat tyhle konstrukce lichoběžníku (DO PONDĚLÍ), protože píšu závěrečnou prověrku. Také bych potřeboval zkontrolovat a případně opravit počet řešení. Všechna řešení jsou v polorovině. Prosil bych o zkontrolování řešení u všech příkladů, někde je tam mám napsané tužkou (?), protože si opravdu nejsem jistý.
Ještě jeden dotaz:
Jak poznám počet řešení?
Díky. 
Zdravím,
konstrukce se mi zdá v pořádku (je to dost nečitelné, bohužel). K počtu řešení:
zadání a) bod D je průsečíkem přímky CY a kružnice k3, takových průsečíků může být 2, tedy 2 řešení (třeba dokreslovat vetší oblouk (nebo i celou kružnici k3)).
zadání b) bod D je průsečíkem kružnic k2 a k3, takových průsečíků může být 2, opět 2 řešení.
žádné jiné omezení na počet řešení nevidím - v textu nad obrázkem máš sice lichoběžník, ale v obrázku v zadání je čtyřúhelník, tedy libovolný (pokud vznikne nekonvexní, tak to napsat, případně se zeptej učitele, zda vždy je požadavek sestrojovat konvexní čtyřúhelník). Souhlasí to a je všemu rozumět? Děkuji.
↑ bender0088.cz:
V úlohe a) máš zle narysovaný uhol 67°. Táto úloha má podľa mňa iba jedno riešenie v jednej polrovine (nekonvexný štvoruholník).
"Spodný" štvoruholník by bol označený v smere hodinových ručičiek - konzultovala by som s vyučujúcim...
Obrázok:
↑ bender0088.cz:
Úloha b) v jednej polrovine 1 riešenie.
Obrázok:
↑ ((:-)):, ↑ ((:-)):
Zdravím, Dano, a děkuji za kontrolu (velikost úhlu v úloze a) jsem kontrolovala jen z náčrtu situace a z popisu konstrukce) a za obrázky.
U čtyřúhelníků je taková potíž - pokud připouštíme, že mohou být nekonvexní, tak 2 řešení jsou jak v případě úlohy a ), tak i v případě úlohy b) - jsou to takové "mašličky" - tak? Děkuji.
To by měl kolega si upřesnit u vyučujícího.
↑ jelena:
Ahoj.
Uhol som si ani ja nevšimla, až keď som robila obrázok... :-)
Pred "mašličkami" žiakov výrazne varujem (ak myslíme to isté), toto podľa mňa nie je nekonvexný štvoruholník. Ak pre niekoho áno, je mi to jedno ... :-)
Počet riešení sa uvádza len pre jednu polrovinu...
↑ ((:-)):
co se tyče polorovin, tak se řídím, zda "jiná polorovina" změní směr značení vrcholů (z "proti ručičkám" na "po ručičkám") - tedy zrcadlově. Zde to nebude, pořád jsme v jedné polorovině.
Jelikož obvykle máme zadány prvky bez rozměrů (nebo se na rozměry primárně nedívám), tak konstrukci uvažuji obecně z množin bodů - zde z množin bodů jsou 2 průsečíky. Potom by se mohlo diskutovat podmínky řešitelnosti a kde přechází na nekonvexní útvar. Na ZŠ to určitě nebude vyžadováno.
Nekonvexní čtyřúhelník "mašličku" nezavrhnu, pokud bude zachováno pořadí značení ABCD (což zde na obrázku ↑ v příspěvku 6: bych považovala za "v pořádku". Ovšem dívala jsem se do Poláka "Přehled středoškolské matematiky", kde dle mého jsou nejlepší návody na konstrukce - přímo má poznámku, že bude nadále uvažovat (při konstrukcích) mnohoúhelníky "konvexní".
Tak snad ještě doplní někdo z místních geometrů, děkuji.
↑ jelena:
Jelena, "mašlička" proste nie je nekonvexný štvoruholník - o tom určite nie je žiadnych pochýb ...
A ak nemá byť (naozajstný) nekonvexný štvoruholník považovaný za riešenie pri formulácii "zostrojte štvoruholník", treba to výslovne uviesť.
Aj nekonvexné štvoruholníky sú štvoruholníky a čiste z logiky patria do riešenia, neverím, že nie ...
↑ ((:-)):
teď přesně nevím, zda "mašlička" patří do nekonvexních (to jsem možná nesprávně zařadila), ale do speciálních případů čtyřúhelníků určitě patří). V každém případě když pracuji jen s konstrukci bez konkrétních rozměrů, tak musím diskutovat řešitelnost a počet řešení. Ale nemohu předem zavrhnout fakt, že průsečíků množin může být 2. Zde při jiných rozměrech se stejnou metodikou se dostaneme do "nemašličkových nekonvexních", ale to předem nevíme.
Ale opravdu nejsem odborník, ani metodik - však to víš. A nerada bych šířila nesprávné metodické postupy.
Děkuji a zdravím.
↑ jelena:
Ahoj.
:-)
To som nevedela, že existujú aj mašličkové štvoruholníky, v živote som sa s tým nestretla ...
Na ZŠ nemajú miesto, chúďatká - aká diskriminácia ...
S kontrolou všetkých priesečníkov súhlasím, ináč to nemôže byť, moji žiaci musia robiť celé kružnice a priesečníky diskutovať...
Takže - ďakujem.
A maj sa pekne.