Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 01. 2013 20:53

domorodec_lk
Místo: Stráž pod Ralskem
Škola: FM TUL
Pozice: student
Reputace:   

vyšetření průbehu funkce

ahoj, mohl by mě někdo postrčit s řešením vyšetření průběhu funkce $\frac{-x^{3}+4x^{2}-8x+2}{x-3}$?
1. definiční obor je $D(f) ={R} \setminus \ \{3\}$,  funkce je nespojitá v bodě 3
2. funkce není ani sudá ani lichá
3. průsečík s osou x -> musí platit $\frac{-x^{3}+4x^{2}-8x+2}{x-3}=0$ ale netuším jak to spočíst (vzhledem ke složitosti bych to nepočítal)
průsečík s osou y je $-\frac{2}{3}$ (za x jsem dosadil 0)

• (téma jako vyřešené označil(a) domorodec_lk)

#2 22. 01. 2013 20:40

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: vyšetření průbehu funkce

Zdravím,

pokud ještě aktuální - počáteční kroky jsou v pořádku (také si myslím, že průsečík s osou x se urči jen přibližně), dál dle studijního textu (algoritmus), pro kontrolu můžeš použit online nástroje úvodního tématu VŠ.

Stačí tak pro pokračování? Děkuji.

#3 23. 01. 2013 13:20

domorodec_lk
Reputace:   

↑ jelena:

je to ještě aktuální a děkuji. první i druhá derivace mi vyšla v porovnání s výsledkem online nástrojů úvodního tématu VŠ naprosto stejně. Ale čemu nerozumím, jakým mechanizmem se dobrali k průsečíku osou x a ke stacionárním a kritickým bodům. protože podle mě se to nedá jednoduše spočítat a složitě to nechápu. tam jsem mimo. pokud bych to dokázal, pak by mi už jen zbývalo nakreslit graf.

limity mi kupodivu vyšly nejspíš taky a došel jsem k nim takto:
$\lim_{x\to\infty}\frac{-x^{3}+4x^{2}-8x+2}{x-3}$ $\Rightarrow $ po vydělení polynomů $\lim_{x\to\infty}{-x^{2}+x-5-\frac{15}{x-3}}$  $\Rightarrow $ $\lim_{x\to\pm\infty}{-x^{2}+x-5-\frac{15}{x-3}}=\pm\infty$ dospěl jsem k tomu správným postupem?

kdyby mi mohl někdo poradit jak dojít výpočtem k průsečíku osou, ke stacionárním a kritickým bodům v tomto případě, byl bych potěšen.

#4 23. 01. 2013 21:29

jelena
Jelena

Zdravím,

pokud jsem dobře zadala Tvou funkci, tak skutečně nic pěkného to není, co se tyče nulových bodů jak pro funkci, tak i pro derivaci. Pokud je to domácí úloha, snad se předpokládá, že můžete používat některou kalkulačku. Máme zlomek, nulový bude, když je nulový čitatel + nezapomenout zaznačit, kde funkce a derivace neexistuje (tento bod také dělí na intervaly).

Pokud bys chtěl provádět ruční výpočet, tak můžeš použit vhodnou numerickou metodu - po SŠ by neměl být problém používat bisekci. Jelikož již derivuješ, tak i Newtonova metoda (viz kapitola "řešení nelineárních rovnic") Numerické metody s postupem předvede i MAW - první tři záložky v odkazu.

Pro limity spíš takovou úpravu, po vykrácení zůstává -x^2 v čitateli vynásobeno na kladnou závorku a kladné číslo v jmenovateli, tedy jak pro x k +oo, tak i pro x k -oo, hodnota funkce bude odcházet do -oo. Souhlasí?

$\lim_{x\to\infty}\frac{-x^{3}+4x^{2}-8x+2}{x-3}=\lim_{x\to\infty}\frac{-x^{3}(1-\frac{4}{x}+\frac{8}{x^2}-\frac{2}{x^3})}{x(1-\frac{3}{x})}$

Tak jsi vyšetřil chování funkce "na okraji def. oboru", ještě je třeba vyšetřit chování nalevo a napravo od bodu nespojitosti (což je $x=3$). Zároveň ověříš asymptotu bez směrnice.

Můžeš ještě prokonzultovat s autorem zadání jak podrobně chce výpočet nulových bodů - zda můžeš jen z WA nebo jinak. V každém případě musí být jasně uvedeno, že víš, co chceš počítat a proč.

Případně se ještě ozvi, pokud něco třeba doplnit.

#5 24. 01. 2013 06:18 — Editoval domorodec_lk (24. 01. 2013 06:29)

domorodec_lk
Reputace:   

↑ jelena:taky zdravím,

jestli jsem to pochopil správně, můj výpočet nebyl úplně korektní pro výpočty limit (ikdyž jsem se dobral ke stejnému výsledku = náhoda?)

takže $\lim_{x\to\infty}\frac{-x^{3}+4x^{2}-8x+2}{x-3}=\lim_{x\to\infty}\frac{-x^{3}(1-\frac{4}{x}+\frac{8}{x^2}-\frac{2}{x^3})}{x(1-\frac{3}{x})}$
po vykrácení bude výpočet vypadat následovně
$\lim_{x\to\infty}\frac{-x^{2}(1-\frac{4}{x}+\frac{8}{x^2}-\frac{2}{x^3})}{(1-\frac{3}{x})}=\lim_{x\to\infty}-x^{2}\frac{(1-\frac{4}{x}+\frac{8}{x^2}-\frac{2}{x^3})}{(1-\frac{3}{x})}$
celá limita potom vyjde $\lim_{x\to\infty}{-x^{2}\frac{1}{1}}$ což je tedy $\lim_{x\to\pm\infty}=\pm\infty$

#6 24. 01. 2013 11:00

jelena
Jelena

↑ domorodec_lk:

děkuji, ale ani závěr se mi nezdá korektní. Máme $-x^{2}\frac{1}{1}=(-1)(x)^{2}$, tedy sudá mocnina zajistí +oo jak pro x k -oo, tak i pro x k +oo, ovšem (-1) všechno potom pošle k (-oo) - tak? Je totiž rozdíl v zápisu: $-x^2$ (to máme) nebo $(-x)^2$ (to nemáme). V pořádku? Děkuji.

#7 24. 01. 2013 14:03

domorodec_lk
Reputace:   

↑ jelena:

pravda. je to tak. děkuji za opravu.

#8 24. 01. 2013 19:25

jelena
Jelena

↑ domorodec_lk:

také děkuji, pokud již všechno jasné, označ, prosím za vyřešeno.

Zápatí