Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

ahoj, mohl by mě někdo postrčit s řešením vyšetření průběhu funkce
?
1. definiční obor je
, funkce je nespojitá v bodě 3
2. funkce není ani sudá ani lichá
3. průsečík s osou x -> musí platit
ale netuším jak to spočíst (vzhledem ke složitosti bych to nepočítal)
průsečík s osou y je
(za x jsem dosadil 0)
Zdravím,
pokud ještě aktuální - počáteční kroky jsou v pořádku (také si myslím, že průsečík s osou x se urči jen přibližně), dál dle studijního textu (algoritmus), pro kontrolu můžeš použit online nástroje úvodního tématu VŠ.
Stačí tak pro pokračování? Děkuji.

↑ jelena:
je to ještě aktuální a děkuji. první i druhá derivace mi vyšla v porovnání s výsledkem online nástrojů úvodního tématu VŠ naprosto stejně. Ale čemu nerozumím, jakým mechanizmem se dobrali k průsečíku osou x a ke stacionárním a kritickým bodům. protože podle mě se to nedá jednoduše spočítat a složitě to nechápu. tam jsem mimo. pokud bych to dokázal, pak by mi už jen zbývalo nakreslit graf.
limity mi kupodivu vyšly nejspíš taky a došel jsem k nim takto:
po vydělení polynomů
dospěl jsem k tomu správným postupem?
kdyby mi mohl někdo poradit jak dojít výpočtem k průsečíku osou, ke stacionárním a kritickým bodům v tomto případě, byl bych potěšen.
Zdravím,
pokud jsem dobře zadala Tvou funkci, tak skutečně nic pěkného to není, co se tyče nulových bodů jak pro funkci, tak i pro derivaci. Pokud je to domácí úloha, snad se předpokládá, že můžete používat některou kalkulačku. Máme zlomek, nulový bude, když je nulový čitatel + nezapomenout zaznačit, kde funkce a derivace neexistuje (tento bod také dělí na intervaly).
Pokud bys chtěl provádět ruční výpočet, tak můžeš použit vhodnou numerickou metodu - po SŠ by neměl být problém používat bisekci. Jelikož již derivuješ, tak i Newtonova metoda (viz kapitola "řešení nelineárních rovnic") Numerické metody s postupem předvede i MAW - první tři záložky v odkazu.
Pro limity spíš takovou úpravu, po vykrácení zůstává -x^2 v čitateli vynásobeno na kladnou závorku a kladné číslo v jmenovateli, tedy jak pro x k +oo, tak i pro x k -oo, hodnota funkce bude odcházet do -oo. Souhlasí?
Tak jsi vyšetřil chování funkce "na okraji def. oboru", ještě je třeba vyšetřit chování nalevo a napravo od bodu nespojitosti (což je
). Zároveň ověříš asymptotu bez směrnice.
Můžeš ještě prokonzultovat s autorem zadání jak podrobně chce výpočet nulových bodů - zda můžeš jen z WA nebo jinak. V každém případě musí být jasně uvedeno, že víš, co chceš počítat a proč.
Případně se ještě ozvi, pokud něco třeba doplnit.

↑ jelena:taky zdravím,
jestli jsem to pochopil správně, můj výpočet nebyl úplně korektní pro výpočty limit (ikdyž jsem se dobral ke stejnému výsledku = náhoda?)
takže 
po vykrácení bude výpočet vypadat následovně
celá limita potom vyjde
což je tedy 
↑ domorodec_lk:
děkuji, ale ani závěr se mi nezdá korektní. Máme
, tedy sudá mocnina zajistí +oo jak pro x k -oo, tak i pro x k +oo, ovšem (-1) všechno potom pošle k (-oo) - tak? Je totiž rozdíl v zápisu:
(to máme) nebo
(to nemáme). V pořádku? Děkuji.

↑ jelena:
pravda. je to tak. děkuji za opravu.
↑ domorodec_lk:
také děkuji, pokud již všechno jasné, označ, prosím za vyřešeno.
Stránky: 1