Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 01. 2013 19:33

Mythic
Reputace:   

steinitzova věta

Mohli byste mi trochu objasnit co česky znamená Steinitzova věta o výměně?

Znám její formulaci, ale vůbec jí nerozumím. :(

díky

• (téma jako vyřešené označil(a) Mythic)

#2 23. 01. 2013 21:37

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Re: steinitzova věta

http://cs.wikipedia.org/wiki/Steinitzov … %9Bn%C4%9B

libovolnou mnozinu nezavislych vektoru muzu doplnit na bazi.

#3 23. 01. 2013 21:51

Mythic
Reputace:   

Super odpověď...Sorry, ale hledat na wikipedii umím taky. Znám definici ze skript, viděl jsem i různá vysvětlení co jsem našel na internetu... Chtěl sem jestli by mi to někdo mohl vysvětlit trošku srozumitelně...

#4 23. 01. 2013 21:59 — Editoval LukasM (23. 01. 2013 22:03)

LukasM
Reputace:   193 

↑ Mythic:
Libovolnou množinu lineárně nezávislých vektorů můžu doplnit na bázi. Prostě když dostanu množinu lineárně nezávislých vektorů, které negenerují příslušný vektorový prostor, můžu z ní vždy přidáním vhodných vektorů vyrobit bázi. Navíc ještě říká, že když k té množině ještě dostanu nějaký generující soubor, tak ty doplňující vektory stačí vybírat z tohoto generujícího souboru. Tohle platí pro libovolnou LN množinu a libovolný generující soubor. Jak jasněji to ještě potřebuješ? Pokud máš konkrétní dotaz, tak se zeptej. Navíc pokud je mi známo, věta se na různých školách formuluje různě a různě obecně.

#5 24. 01. 2013 09:07 — Editoval kompik (24. 01. 2013 09:13)

kompik
Místo: Bratislava
Škola: FMFI UK
Pozice: ucitel
Reputace:   54 

Mythic napsal(a):

Mohli byste mi trochu objasnit co česky znamená Steinitzova věta o výměně?

Dúfam, že môže byť aj po slovensky.

Ja poznám takúto formuláciu:

Nech $V$ je vektorový priestor nad poľom $F$. Ak $V=[\vec\alpha_1,\dots,\vec\alpha_n]$ (vektorový priestor $V$ je generovaný vektormi $\vec\alpha_1,\dots,\vec\alpha_n$) a $\vec\beta_1,\dots,\vec\beta_s \in V$ sú lineárne nezávislé vektory, tak
* $s\leq n$,
* z vektorov $\vec\alpha_1,\dots,\vec\alpha_n$ sa dá vybrať $n-s$ vektorov, ktoré spolu s vektormi $\vec\beta_1,\dots,\vec\beta_s$ generujú $V$.

Čiže to hovorí toľko, že ak mám nejaké lineárne nezávislé vektory a nejaké vektory, čo generujú celý priestor, tak:
* tých lineárne nezávislých vektorov nemôže byť viac
* lineárne nezávislé vektory môžem povymieňať za niektoré spomedzi generujúcich tak, že sa neporuší tá vlastnosť, že to generuje celý priestor. (Pozor - tie vektory, ktoré vymením, nemôžem vyberať úplne ľubovoľne.)

V týchto poznámkach sú hneď za Steinitzovou vetou (veta 4.3.15) uvedené konkrétne príklady, ktorú ju ilustrujú - na konkrétnom príklade je to snáď najľahšie pochopiť.

#6 24. 01. 2013 10:17

Mythic
Reputace:   

jo, perfektní... myslím, že mi to dává smysl... Já si předtím nějak nedovedl představit, že když vyberu k vektorů z jedné množiny a prohodím s k vektory z druhé množiny, obal se nezmění, ale už to chápu. Díky

Zápatí