Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
http://cs.wikipedia.org/wiki/Steinitzov … %9Bn%C4%9B
libovolnou mnozinu nezavislych vektoru muzu doplnit na bazi.
↑ Mythic:
Libovolnou množinu lineárně nezávislých vektorů můžu doplnit na bázi. Prostě když dostanu množinu lineárně nezávislých vektorů, které negenerují příslušný vektorový prostor, můžu z ní vždy přidáním vhodných vektorů vyrobit bázi. Navíc ještě říká, že když k té množině ještě dostanu nějaký generující soubor, tak ty doplňující vektory stačí vybírat z tohoto generujícího souboru. Tohle platí pro libovolnou LN množinu a libovolný generující soubor. Jak jasněji to ještě potřebuješ? Pokud máš konkrétní dotaz, tak se zeptej. Navíc pokud je mi známo, věta se na různých školách formuluje různě a různě obecně.
Mythic napsal(a):
Mohli byste mi trochu objasnit co česky znamená Steinitzova věta o výměně?
Dúfam, že môže byť aj po slovensky.
Ja poznám takúto formuláciu:
Nech
je vektorový priestor nad poľom
. Ak
(vektorový priestor
je generovaný vektormi
) a
sú lineárne nezávislé vektory, tak
*,
* z vektorovsa dá vybrať
vektorov, ktoré spolu s vektormi
generujú
.
Čiže to hovorí toľko, že ak mám nejaké lineárne nezávislé vektory a nejaké vektory, čo generujú celý priestor, tak:
* tých lineárne nezávislých vektorov nemôže byť viac
* lineárne nezávislé vektory môžem povymieňať za niektoré spomedzi generujúcich tak, že sa neporuší tá vlastnosť, že to generuje celý priestor. (Pozor - tie vektory, ktoré vymením, nemôžem vyberať úplne ľubovoľne.)
V týchto poznámkach sú hneď za Steinitzovou vetou (veta 4.3.15) uvedené konkrétne príklady, ktorú ju ilustrujú - na konkrétnom príklade je to snáď najľahšie pochopiť.