Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
chtěl jsem se zeptat zda by mi někdo poradil u následujícího příkladu, mi není jasná volba substituce.
1. proč není prostě transformace do polárních souřadnic ve tvaru
a 
2. O jakou se jedná křivku? připomíná sice kružnici, ale to by vpravo muselo být pouze číslo bez x.
viz.
Díky
↑ Wellcosh:
Částečně, doplnění na čtverec chápu, střed je tudíž v
tak6e ch8pu posunutí v transformaci x, přímo hodnota poloměru je už přímo zadána v transformaci, protože se nejedná o dvojný nebo trojný integrál, kde by se to zadávalo do mezí pro integrál podle
chápu to dobře?
↑ Vincee: Asi ano, ty hledáš parametrizaci křivky, tj. chceš popsat celou křivku pomocí jediného parametru, jako je
v řešení příkladu. Substitucí do polárních souřadnic bys místo proměnných
měl proměnné
, které obecně popisují (skoro) celou rovinu, takže si moc nepomůžeš.
↑ Wellcosh:
No a v čem je rozdíl mezi parametrizací a substitucí, dost nápadně mi to substituci připomíná, jak správně provedu parametrizaci? Neznám postup
↑ Vincee:
To jsem nešťastně formuloval. Se substitucí (ve smyslu Lebesgueova integrálu) to má společné to, že se často hodí používat polární souřadnice (případně válcové nebo sférické) :)
Parametrizace musí celou křivku popsat jedním parametrem (pokud jde o jednoduchou křivku, samozřejmě). Zde tedy využiješ toho, že jde o kružnici a tedy v posunutých polárních souřadnicích "vypadne" r. S konkrétní parametrizací pak přejde křivkový integrál v obyčejný jednorozměrný.
Substituce se typicky používá, abys dostal "hezčí" meze integrace pro Fubiniho větu, z n-rozměrného integrálu dostaneš zase n-rozměrný integrál.
↑ Wellcosh:
Ano chápu že pomocí jednoho parametru udělat parametrizaci, ale jaký je obecný postup, asi je to divná otázka, ale abych věděl jak parametrizovat křivku u které nebudu sám vědět.
↑ Vincee:
Žádná kuchařka na nalezení parametrizace obecné křivky není. Musíš prostě zjistit, jak ta křivka vypadá, a z toho nějakou parametrizaci vymyslet.
↑ Wellcosh:
Dobře, ale co se týče ploch 2.stupně tak si pomáhám vždy nějakou modifikací cylindrických nebop sférických souřadnic? Je to tak?
↑ Vincee:
Vůbec ne vždy. Ano, jsou to nejčastější parametrizace v příkladech, ale klidně můžeš mít plochu
,
což je zřejmě rotační paraboloid.
↑ Wellcosh:
dá se nějak ověřit zda moje parametrizace bude správná?
↑ Vincee:
Většinou je to zřejmé. Můžeš to ověřit zpětným dosazením do definice křivky. Zde tedy

Navíc musí být krajní bod intervalu zobrazen na krajní bod křivky, v případě uzavřených křivek se musí oba krajní body zobrazit do téhož bodu (což zde samozřejmě platí).