Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, my jsme na přednáškách probírali diferenciální rovnice, ale učitel to vzal celkem hopem, moc jsme to neprocvičili a už to dává do zkouškového období.....
Měl bych dva příklady na diferenciální rovnice a potřeboval bych od někoho pomoci s výpočtem, nevím vlastně ani jak začít.....A poradit, co by bylo důležité si z této látky nejvíc zapamatovat..
a druhý příklad :
Můžete mi poradit alespon s jedním příkladem? druhý bych si samozřejmě zkusil vypočítat, děkuji
tak jo...první příklad jsem pochopil, jenom nevím proč není konstanta C i n levé straně u y.....tam se konstanta nepíše?
a s druhým příkladem mám stále problém :(
nerozumím dalším postupům....snažím se dostat x které je na levé straně , dostat na pravou...ale nějak mi to nejde....
↑ Petr1992:konštanta ako konštanta to máš jedno v akom tvare ju napíšeš
pri logaritmických integráloch je užitočné ju napísať ako logaritmus nejakej inej (samozrejme kladnej) konštanty
všeobecné riešenie druhej úlohy je v tvare
kde
je všeobecné riešenie rovnice bez pravej strany teda rovnice
a
je nejaké jedno riešenie rovnice
hľadaj ho v tvare 
teda
porovnať koeficienty a riešiť sústavu
já na to koukám jak buk, ale stejně mi to nic neříká.... chodil jsem na všechny přednášky z matematiky, ale jsem si jist že takovýhle postup jsme neprobírali....
Trošku ještě nerozumím co s tím mám udělat ke konci, můžete mi pomoct?
sčítať tie dve riešenia to
to partikulárne riešenie je ešte možnosť hľadať v tvare takom ako je všeobecné, ale konštantu považovať za funkciu teda
a riešenie s pravou stranou hľadať v tvare
teda