Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Uzitim Cramerova pravidla vyreste následující stoustavu rovnic
Prosím Vás potřebovala bych, kdyby mi s tímto příkladem někdo pomohl. Děkuji
↑ Klara-Novotna:
Neviem v čom presne máš problém, pri Cramerovom pravidle je postup priamočiary. Len vypočítaš príslušné determinanty.
Vypocitala jsem determinanty pomoci excelu. Nejsem si presne jista jak se dela determinant z matice 4x4.. nizsí umim.. Kazdopadne vysledek mi vysel tatko:
x1 = 1
x2=0
x3=0
x4=-1
Nemohl by to prosim nekdo overit zda-li je to spravne?
Dale kdyby se nasla nejaka dobra duse a napsala mi jak se dela determinant 4x4 byla bych velice vdecna dotycne osobe.
Děkuji
↑ Klara-Novotna:
Zdravím :-)
pro kontrolu můžeš používat online kalkulátory, já používám tento: http://wims.unice.fr/wims/wims.cgi?sess … category=T (zvol matrix nebo linear solver, co potrebujes)
OK?
↑ Klara-Novotna:
Ak vieš robiť Laplaceov rozvoj determinantu, tak to je prvá možnosť. Ten rozvoj sa robí nasledovne, pre 4x4 maticu:
kde M_{ij} je matica, ktorá vznikne vynechaním i-teho riadka a j-teho stĺpca matice A, ktorej determinant počítaš. Keďže matice M_{ij} sú 3x3 a tých determinant vieš vypočítať, tak môžeš vypočítať det A.
Iná metóda je úpravou na horný trojuholníkový tvar, výlučne použitím úprav: pripočítanie násobku nejakého riadku k druhému. Ak použiješ iné úpravy: násobenie konštantou, výmena riadku, tak sa môže stať, že ti vyjde zlý výsledok. Ak maticu upravíš na daný tvar, potom
teda determinant je súčin prvkov na diagonále (pivotov).
Stránky: 1