Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
připravuji se na zkoušku a zasekl jsem se u konvergence řad. Jedná se mi o srovnávací kriterium.
Mám příklad:
Přes srovnávací kriterium jsem došel ke vztahu
Řada by měla vyjít konvergující, to vím, ale nevím jak k tomu dojdu.
Nějak nemůžu pochopit všeobecně, jak dojdu při srovnávacím kriteriu k tomu, jestli je řada konvergentní nebo divergentní. U ostatních kriterií je to jasné: výsledek menší než 1 = konverguje, větší než 1 = diverguje, rovno 1 musím použít srovnávací kriterium. A jsem zase mimo, protože ze srovnávacího kriteria prostě nepoznám jestli řada K nebo D.
Můžete mi poradit? moc děkuji
Srovnávací kritérium umožňuje převést problém na konvergenci řady, kterou už znáš. Např. tady můžeš řadu porovnat s
, o které víme, že konverguje
↑ Wellcosh:
jestli tomu tedy správmě rozumím, tak si musím jako majorantní řadu zvolit vždy takovou řadu, o které už vím, že konverguje nebo diverguje?
↑ mirda79: Pokud zvolíš majorantní řadu a zjistíš, že ta diverguje, tak nevíš nic. Proto pokud dokazuješ konvergenci, hledáš konvergentní majorantu, ale pokud divergenci, potřebuješ naopak divergentní minorantu.
↑ Wellcosh:
aha, takže jako první musím určit jestli budu porovnávat konvergenci, pak budu hledat vyšší řadu nebo divergenci a pak hledám menší řadu s tím, že použiji pro porovnání K nebo D nějakou z již známých řad.
Je nějaká pomůcka k tomu, jak určit jestli mám řadu porovnávat jako divergentní nebo konvergentní?