Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 02. 2013 12:23

mirda79
Zelenáč
Škola: FD ČVUT
Reputace:   

Srovnávací kriterium řady

Zdravím,

připravuji se na zkoušku a zasekl jsem se u konvergence řad. Jedná se mi o srovnávací kriterium.
Mám příklad:
$\frac{1}{n^{2}+4n+8}$
Přes srovnávací kriterium jsem došel ke vztahu
$\frac{1}{n^{2}+4n+8}\le \frac{1}{n^{2}+4n+4}$
Řada by měla vyjít konvergující, to vím, ale nevím jak k tomu dojdu.

Nějak nemůžu pochopit všeobecně, jak dojdu při srovnávacím kriteriu k tomu, jestli je řada konvergentní nebo divergentní. U ostatních kriterií je to jasné: výsledek menší než 1 = konverguje, větší než 1 = diverguje, rovno 1 musím použít srovnávací kriterium. A jsem zase mimo, protože ze srovnávacího kriteria prostě nepoznám jestli řada K nebo D.

Můžete mi poradit? moc děkuji

#2 02. 02. 2013 12:28

Wellcosh
Škola: MFF
Pozice: student
Reputace:   28 

Re: Srovnávací kriterium řady

Srovnávací kritérium umožňuje převést problém na konvergenci řady, kterou už znáš. Např. tady můžeš řadu porovnat s $1 \over n^2$, o které víme, že konverguje

Bůh řekl:
∇×H = j + ∂D/∂t        ∇⋅D = ρ
∇×E = -∂B/∂t            ∇⋅B = 0
A bylo světlo.

#3 02. 02. 2013 12:48

mirda79
Zelenáč
Reputace:   

↑ Wellcosh:
jestli tomu tedy správmě rozumím, tak si musím jako majorantní řadu zvolit vždy takovou řadu, o které už vím, že konverguje nebo diverguje?

#4 02. 02. 2013 12:54

Wellcosh
Škola: MFF
Pozice: student
Reputace:   28 

↑ mirda79: Pokud zvolíš majorantní řadu a zjistíš, že ta diverguje, tak nevíš nic. Proto pokud dokazuješ konvergenci, hledáš konvergentní majorantu, ale pokud divergenci, potřebuješ naopak divergentní minorantu.

Bůh řekl:
∇×H = j + ∂D/∂t        ∇⋅D = ρ
∇×E = -∂B/∂t            ∇⋅B = 0
A bylo světlo.

#5 02. 02. 2013 13:19

mirda79
Zelenáč
Reputace:   

↑ Wellcosh:
aha, takže jako první musím určit jestli budu porovnávat konvergenci, pak budu hledat vyšší řadu nebo divergenci a pak hledám menší řadu s tím, že použiji pro porovnání K nebo D nějakou z již známých řad.
Je nějaká pomůcka k tomu, jak určit jestli mám řadu porovnávat jako divergentní nebo konvergentní?

#6 02. 02. 2013 13:53

user
Reputace:   24 

Často pomůže srovnávání s řadami $\sum_{n=1}^{+\infty}\frac1{n^\alpha}$ případně $\sum_{n=2}^{+\infty}\frac1{n\ln^\alpha n}$. A hodnotu parametru určíš až na závěr, podle toho, jak to vyjde.

Zápatí