Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 12. 2008 12:04 — Editoval ringlspil (14. 12. 2008 12:12)

ringlspil
Zelenáč
Reputace:   

"Rozpis" odmocniny v integrale

Zdravim,
snazim sa pustit do riesenia integralov ale stlae ma to odrazuje, elbo stale vyskoci nejaky problem.
Napr hned v uvodnej kapitole (Elias,Horvath,Kajan. Zb uloh II) je po napisany tabulkovych vzorcov na integraly priklad:

$\int\frac{\sqrt[3]{x}-2\sqrt{x\sqrt{x}+x^2 -2}}{x^2 } dx$

avsak prvu cast tsi rozlozim na $ \int\frac{\sqrt[3]{x}}{x^2 } dx $ a to viem zintegrovat jednoducho..

ale ako "rozlozim tu odmocninu" .. skusam vsetko , ze kazdy clen pod odmocninov rozdelim na sucet clenov^1/2 ale to nie je pravda ze  $ \sqrt{a+b+c} = \sqrt{a}+\sqrt{b} + \sqrt{c}$   ...
malo by sa to dat spravit jednoduchou upravou vyrazov (co neviem, nestretol som sa s tym) ? ci treba pouzit substituciu (ale to ucivo je az v dalsej kapitole knihy) ... ?

vdaka.
M.

#2 14. 12. 2008 22:06

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: "Rozpis" odmocniny v integrale

↑ ringlspil:
Neviem ako ostatní, ale ja toto nevidím na príliš elementárny integrál. Možno tie tabuľkové integrály by som využil po niekoľkých substitúciách, no neviem.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 14. 12. 2008 22:13

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ lukaszh:

Zdravím :-)

pravě jsem to zadavala do wims: http://wims.unice.fr/wims/wims.cgi?sess … unction.en a nic rozumného nebylo, proto tipuji na nějaký překlep (ale ta učebnice je taková klasika, tak se divím, že by tam byl překlep :-) Nemáš vlastní knihu?

#4 14. 12. 2008 22:15

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ jelena:
Zdravím :-)
Alebo sa možno kladú vyššie požiadavky na súčasných študentov :-)) Keď je toto elementárny príklad, tak prosím :-)

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#5 14. 12. 2008 22:49 — Editoval sorca (14. 12. 2008 22:53)

sorca
Zelenáč
Reputace:   

Ta první část lze upravit na $ \frac{1}{x^{\frac{5}{3}}$
Takže integrál je $ \fra{-3}{2 \cdot x^{\frac{2}{3}}}$.

Nebo se hrubě pletu? To by mě mrzelo.

N, Z, Q, R, C ... ať žije abeceda :-)

#6 14. 12. 2008 22:54

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ lukaszh:

já už to mám :-)  je tam chyba v zadání - http://forum.matweb.cz/upload/304-2-134.jpg priklad 591.

Pro sorca - první část je OK :-) teď ještě zbytek, přenechávám, musím ještě umíchat 2 těsta :-)

#7 14. 12. 2008 23:33

sorca
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena: Zbytek toho chybného, nebo toho správného? :-) Počítám samozřejmě nové - správné zadání...

N, Z, Q, R, C ... ať žije abeceda :-)

#8 14. 12. 2008 23:56

ringlspil
Zelenáč
Reputace:   

a mozem sa ja trapit...
taketo veci mi znechutia den a nemam chut pocitat veci do skoly, len to odkladam, odkladam az je december zaraz skuska a BAF.
vdaka vsetkym zucastnenym

Zápatí