Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
V elektrostatice jsme dosud probrali veličiny: F ,W , U , E , Ep, ( řecké písmeno fí? - je spojené s elektrickým potenciálem) . TĚchto 6 veličin zařadte do skupin podle charakteru.
a) první skupinu tvoří veličiny, jejichž hodnota závisí na velikosti náboje ( z pohledu nábojů subjektivni), který v prostoru pozorujeme: F, W , Ep
b) sem patří veličiny, jejichž hodnota nezávisí na velikosti náboje( z pohledu nábojů objektivní), který v prostoru sledujeme ( jsou stejné pro všechny umisťované náboje): E, U , Fí
Můžete mi někdo prosím vysvětlit, proč se to takto dělí? Přemýšlel jsem o tom a podle mě to závisí skoro u všech veličin, ďekuji moc za případné rady
↑ Praha505: Ahoj, dobre by bolo pozerať na rozdelenie fyz. veličín z tohoto pohľadu..intenzivní, extenzivní...
http://cs.wikipedia.org/wiki/Fyzik%C3%A … zivn.C3.AD
děkuji, vidím to prvně. Chápu to tak, že napětí je extenzivní protože se dá napětí u různých článků sčítat a navíc se dá napětí změřit přímo? Intenzita by se měla dát taky sečíst a potenciál taktéž, je dost příbuzný s napětím, co jsem četl.
Naopak intenzivní je síla, protože se dá změřit nepřímo? Pomocí extenzivní hmotnosti a grav. zrychlení? Ovšem síly se dají sčítat, tak mi toto vrtá hlavou. Pak je tam práce, u které si říkám, že práce nejde přímo změřit. Záleží tam na síle a dráze, takže patří do této skupiny. Jako poslední je elek. pevnost, u které si to představuju tak, že když mám vodu a kakao, tak je tam el. pevnost jiná a nemůžu to sčítat, ale nejprve půjde impulz přes vodu a pak přes kakao, takže musím každé počítat zvlášť.
Jsou mé úvahy správné? Popřípadě rád přijmu nějaké dodatky apod. Děkuji za odpovědi.
↑ Praha505: Ahoj celkom zdielam tvoje pohlady. To " násilné" zatriedenie veličín do nejakých dvoch hromádok nevidím akosi účelné. Neviem v akých prípadoch to má nám pomôcť....Je zrejmý klasický rozdiel medzi teplotou a hmotnostou z pohladu aditivnosti. Ale čo s tým ďalej , neviem, asi len tak si pokomunikovať :-) o problémoch možno v snahe nájst nejaký vyšší princíp....
↑ Praha505:
Ahoj,
já bych to možná pojal trošku intuitivněji. Zabýváme se nábojem
, který sledujeme v prostoru, neřešíme náboj
, který generuje pole (ať už se jedná o pole vybuzené bodovými náboji nebo nějakým předmětem s hustotou náboje atd.).
- Co se síly týče, tak síla je interakce mezi dvěma náboji = nemůžeme jeden z nábojů vypustit!
- Práce je definovaná jako síla vykonaná nábojem na nějaké dráze (jenže síla na
závisí, a tak musí i práce)
- Potenciální energie je práce, kterou je třeba vykonat, aby se náboj
dostal do bodu, kde je tato hodnota potenciální energie, tedy logicky zase nemůžeme
vypustit.
- Intenzita elektrického pole je veličina, která závisí pouze na náboji, který pole vytváří, tedy
na ni nemá žádný vliv = intenzita elektrostatického pole není na
závislá. Intenzita se také dá brát jako síla na jednotkový náboj (a to nemá vliv na
, které se pohybuje někde v okolí).
- Potenciál je práce vykonananá na jednotkový náboj, aby se dostal do bodu, ve kterém je daná hodnota potenciálu (absolutně žádná zmínka o
)
- Napětí je práce, kterou vykoná elektrické pole při přemístění jednotkového náboje mezi dvěma hladinami potenciálu (tj. z bodu A do bodu B), opět žádná zmínka o
.
Myslím si, že smysl tohohle úkolu je právě uvědomit si, co ty veličiny znamenají z toho "fyzikálního" hlediska a ne "matematického". To je ovšem jen můj názor a sdílet ho nikdo nemusí. :) Každopádně hodí se vědět, co která veličina skutečně znamená (se vzorci umí pracovat kdejaká cvičení opice, ne?) :)
Jimmy
Edit: Dodám ještě vzorce, ze kterých by to mělo být všechno vidět (pro jednoduchost - hádám, že to bude středoškolský příklad - udám jen jeden bodový zdroj
).
- Síla je dána vzorcem
, kdy
je jen směr působení síly. V síle se tedy
objevuje, a tedy je na něm závislá
- Potenciální energie je dána jako práce, která je vykonána na náboj
při přemístění tělesa do daného bodu. To se středoškolsky zapisuje poněkud méně snadněji, jelikož neznáme integrály atd., takže v téhle definici mi bude muset autor věřit.
- Práce je energie na náboj
, která se vykoná při přemístění z
do
, to je klasický vzorec
, jenže pokud
je závislá na
, potom i
je závislá na
. Zde se omlouvám za menší nepřesnost, vzorec
zde přímo neplatí, ale jeho integrální obdoba
, který ale nemá vliv na význam práce.
- Intenzita elektrického pole se na střední škole udává jako
, tedy žádné
nevidíme.
- Potenciál je pro naše pole dán vzorcem
, kde opět není po
ani stopy.
- Napětí je definováno jako
, pričemž indexy
nehrají roli, mohly by se jmenovat i jinak. Tím pádem máme ale
jako rozdíl dvou veličin nezávislých na
, tedy není co řešit,
se nemůže nikde objevit.
děkuji za vysvětlení, už se v tom asi orientuju, jen jsem prvně spatřil rozdíl mezi Q a q. Můžete mi to ještě nějak rozdělit? Nejsem si furt jist, jaký je rozdíl.
Chápu to tak, že Q vytváří el. pole, ale q?
↑ Praha505:
Mno, podívej, situace, kterou zkoumáš je ta, že na sebe působí dva bodové náboje, že? Ty můžeš označit buď
a nebo
.
Když se bavíme o elektrostatickém poli, znamená to, že jeden z nábojů pevně ukotvíme (to je Q) a budeme zkoumat pole okolo něj. My teď můžeme zkoumat okolní situace ze dvou pohledů:
1) V okolí nic není
2) V okolí se vyskytuje druhý bodový náboj - q
Tím pádem můžeš popisovat třeba intenzitu elektrického pole, potenciál a napětí v pohledu prvním. Sílu už ovšem ne - proč? No, protože aby působila síla, musí být k tomu třeba dva náboje (a tady se objevuje právě náboj q, což je druhý příklad).
Snad už to je nějak osvětlené :)