Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 09. 02. 2013 20:26

JohnPeca18
Škola: MFF UK
Pozice: Absolvent 2014
Reputace:   81 

Re: elasticita funkcie ponuky

↑↑ user:
v zadání je $p=2^{2x-3}+1$, ty tam máš $p=2^{2x-1}+1$

#27 09. 02. 2013 20:31

maTO77
Zelenáč
Reputace:   

↑↑ Creatives: ten program mi tiež vyhodil že derivacia je 4 - t.j. $2^{2}$

#28 09. 02. 2013 22:05

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

↑↑ Creatives:

Dnes samozřejmě existuje víc nástrojů na automatické symbolické výpočty, ale v žádném případě bych je nedoporučoval někomu, kdo nechápe principy těch výpočtů. Souhlasím s "User", že je třeba postupovat popořádku. Od věcí základních k těm složitějším. Jinak to bohužel nejde.

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

#29 09. 02. 2013 22:17

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

↑ maTO77:↑ maTO77:

Jde o to, co ten program vlastně derivoval. Rozhodně ne funkci $p=2^{2x-3}+1$ ani $p=2^{2x-1}+1$. To se totiž derivuje tak, jak ukázal JohnPeca18. Takže ta derivace v bodě dvě rozhodně není čtyři. Programy, které umějí "automaticky derivovat", nadělají v rukou těch, kteří derivovat neumějí, bohužel víc škody než užitku...

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

#30 09. 02. 2013 22:53

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ martisek:

Zdravím Vás a kolegy v tématu (a nejen),

navrhuji se podívat na problém autora tématu trochu jinak.

1. Jeho zadání jsem našla ve více variantách na této stránce. Z plánu přednášek jsem přesně okopírovala název tématu o ekonomických aplikacích a vložila do Google - 2. výsledek v odkazech.

2. v písemce kolegy je více úloh na využití derivací - u ostatních úloh nemá problém? Potom je potíž pouze v ekonomické aplikaci.

3. využití podpory online a nejen výpočtových nástrojů - nenabízíme v sekci ZŠ, ani SŠ, ale až ve VŠ - tedy předpokládáme jistou "ručně-výpočtovou" zkušenost možného uživatele. Také ale nabízíme podporu s využitím těchto nástrojů.

Atd. Na tomto fóru jsme hodně řešili podporu samostatného přístupu k řešení studijních problémů (například + další témata), věřím, že nás v tomto také podpoříte. 

Ještě děkuji za možnost odkazovat Váše materiály - nešlo by stránku trochu upravit?, první odkaz :-) Za Matematické inženýrství také agituji. Pokud byste potřeboval nějakou další informaci, bude mi potěšením poskytnout. Ať se Vám v působení na fóru daří.

Autorovi tématu omluva za OT, věřím, že prospěje odkazovaný materiál a ještě se v tématu objeví více použitelný návrh autora tématu k možné diskusi.

Zápatí