Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑↑ user:
v zadání je
, ty tam máš 
↑↑ Creatives: ten program mi tiež vyhodil že derivacia je 4 - t.j. 
↑↑ Creatives:
Dnes samozřejmě existuje víc nástrojů na automatické symbolické výpočty, ale v žádném případě bych je nedoporučoval někomu, kdo nechápe principy těch výpočtů. Souhlasím s "User", že je třeba postupovat popořádku. Od věcí základních k těm složitějším. Jinak to bohužel nejde.
↑ maTO77:↑ maTO77:
Jde o to, co ten program vlastně derivoval. Rozhodně ne funkci
ani
. To se totiž derivuje tak, jak ukázal JohnPeca18. Takže ta derivace v bodě dvě rozhodně není čtyři. Programy, které umějí "automaticky derivovat", nadělají v rukou těch, kteří derivovat neumějí, bohužel víc škody než užitku...
↑ martisek:
Zdravím Vás a kolegy v tématu (a nejen),
navrhuji se podívat na problém autora tématu trochu jinak.
1. Jeho zadání jsem našla ve více variantách na této stránce. Z plánu přednášek jsem přesně okopírovala název tématu o ekonomických aplikacích a vložila do Google - 2. výsledek v odkazech.
2. v písemce kolegy je více úloh na využití derivací - u ostatních úloh nemá problém? Potom je potíž pouze v ekonomické aplikaci.
3. využití podpory online a nejen výpočtových nástrojů - nenabízíme v sekci ZŠ, ani SŠ, ale až ve VŠ - tedy předpokládáme jistou "ručně-výpočtovou" zkušenost možného uživatele. Také ale nabízíme podporu s využitím těchto nástrojů.
Atd. Na tomto fóru jsme hodně řešili podporu samostatného přístupu k řešení studijních problémů (například + další témata), věřím, že nás v tomto také podpoříte.
Ještě děkuji za možnost odkazovat Váše materiály - nešlo by stránku trochu upravit?, první odkaz :-) Za Matematické inženýrství také agituji. Pokud byste potřeboval nějakou další informaci, bude mi potěšením poskytnout. Ať se Vám v působení na fóru daří.
Autorovi tématu omluva za OT, věřím, že prospěje odkazovaný materiál a ještě se v tématu objeví více použitelný návrh autora tématu k možné diskusi.