Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ petrklic5:
Upravil bych na
a použil odmocninové kriterium.
↑ petrklic5:
TeĎ z toho vypočteš limitu pro n-> nekonečna, protože se jedná o limitní odmocninové kritérium. Stačí pouze dosadit
↑ Creatives:
Teraz si nie som isty co chces povedat. Ja som netrvdil, ze to staci vo vseobecnosti, dolezite je, ze to staci v tomto pripade.
a teda suma radu je trivialne
.
↑ Brano:
Poněvadž je to špatná metoda. Věta tvrdí, že jestliže řada konverguje je její limita pro n->nekonečna rovna 0, ale opačně to ovšem neplatí. Potom, to může autor považovat za pravidlo a řídit se podle toho.
Samozřejmě máš pravdu, ale nevím jestli by nějaký učitel uvítal tento postup. . .
je ekvivalentne s
- hovori sa tomu obmena implikacie a uci sa to na strednej skole.
( "rad konverguje" teda "n-ty clen konverguje k 0" ) je ekvivalentne s ( "n-ty clen nekonverguje k 0" teda "rad nekonverguje" )
cize ano JE to pravidlo
Ved to, ze nechapem potom tvoju vyhradu.
Asi teda myslis to, ze ak by mu ta limita vysla 0, tak z toho nic nevie a ano to je pravda. Ale ak toto je problem, tak taky isty problem maju vsetky kriteria. Tie tiez hovoria "Ak X potom konverguje; Ak Y potom diverguje; Ak Z potom nevieme a treba skusit nieco ine" - cize sa obvykle berie taky postup, ze zacinas co najjednoduchsim kriteriom, pozries ci rozhodlo a ak nie tak ides na nejake silnejsie kriterium (obvykle zlozitejsie).
Vyhoda tohoto pristupu by mala byt v tom, ze jednoduche kriteria (ako v tomto pripade ta limita n-teho clenu) by mal clovek zvladnut spocitat z hlavy pomerne rychlo.
↑ Brano:
Jak už jsem psal, jenom šlo o to, že by to mohlo autora splést(a nejenom jeho) někteří si to totiž mohou vyložit jako ekvivalenci.
Ale teď nevím jestli jsem blbý, ale proč mi pořád vychází limita pomocí toho limitního odmocninového kritéria
?