Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Jana21:
Ahoj :),

Teď už je to jasnější? .)
S tím vyšetřením průběhu funkce, omkni téma Průběh funkce (v části Vysoká škola), zkus to vyřeišt sám(a) a dát sem tvé řešení a pak ti někdo určitě rád pomůže s tím, co ti nešlo (ty průběhy jsou na dlouho), oki? .)
EDIT:
Nerad to sem tahám, ale doufám, že se ozve BrozekP (už jsem s tím asi toravný), ale kdybych se tu koukal na to, zda-li je funkce prostá, tak pokud postupuji správně, tak mi vychází, že je, ikdyž by být neměla, mohl bych se zeptat, jak na to? .)
Takhle yb se to asi dělat nemělo, protože funkce by prostá vyjít přeci neměla, nebo jsem někde ujel (graf nebo postup)? Díky moc komukoli ;)
↑ O.o:
Zdravím :-)
Myslím si, že není OK z x^2 = y^2 vyvodit x=y, nebot také x = -y
vychazis z upravy (x-y)(x+y) = 0
Funkce neni prosta, staci upravita na zapis
je suda, je to tak?
↑ O.o:
Celkovo treba robiť opatrne s výrazom keď sa v ňom vyskytuje párna mocnina. Podľa tvojho riešenia má napríklad rovnica:
len jedno riešenie, no má dve. Potom treba zapísať
. Čiže tvoj postup by som upravil:
Teda napríklad x = -2 ale y = -2, no ich obrazy sa rovnajú síce sú rôzne vzory. Funkcia teda nie je prostá.
↑ Jana21:
Pomôžem ti ešte s tou limitou a jeden priebeh funkcie ti pošlem na e-mail, uvidím ako stihnem. Druhý priebeh si potom podľa neho skús vypočítať sama.
↑ jelena:↑ lukaszh:
Ach jo, teď jsem [small]takhle malinký[/small]. Zplést takovouhle věc... Nemohlo by se to smazat? Nebo se raději půjdu někam ukrýt..
↑ lukaszh:
Můžu se jen prosím zeptat? Nerozumím trochu, co jsi myslel s tím x = -2 a y = -2?
Děkuji Vám dvěma .)
↑ O.o:
Troufám si hádat, že Lukaszh myslel x = -2 ale y = 2, (nebo obráceně) jen se přepsal :)
↑ lukaszh:
Díky moc, já si to říkal, ale pro už si něajk nejsem ničím jistý, tak se raději ptám =o)
↑ O.o:
Ale myslím, že ukázať prostosť tejto funkcie http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=5385 by ti už nemalo robiť problém ;-D
↑ lukaszh:
Hehe, no snad už bych se v tom nezapomatl :D. Jinak koukám, že autorka dotazu nebyla zatím moc aktivní ;)
↑ lukaszh:
Zase vedeš rozhovor na úrovni, byť trochu schizofrenní podoby.
Jinak bych raději ukončil OT, abychom si to ještě od někoho neschytali ;)