Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ terezka-1:
Zdravím,
zápis jsem opravila - v pořádku? Ještě překontroluj, prosím, počáteční bod (nemá být A[0,1], jinak by na křivce neležel). Potom bych použila parametrizaci - může být? Děkuji.
↑ terezka-1:
Stále nevím, jak na to. Můžeš mě, prosím, trochu nakopnout. Nevím, jak tu křivku zparametrizovat. Moc díky.
↑ terezka-1:
Zdravím,
mám dojem, že chceš použit Greenovu větu - tak? Ovšem Tvá křivka není uzavřena. Parametrizaci
,
bych zapsala jako
,
,
, což je totež, jak navrhuje kolega Brano, ale se možná rychleji zorientuješ v materiálech. Teď bys měla nalézt dx/dt, dy/dt a dosadit všechno do
. Materiály máš? Podaří se dokončit? Děkuji.
↑ Brano:
mimo téma - chtěla jsem kolegyňce odkázat tento materiál (tak odkazuji :-) - mám dotaz - na závěr str. 44 je podmínka o součtu 2. mocnin 1. derivací dobře? Děkuji, zdravím.
Ta podmienka hovori, ze najviac konecne vela krat sa moze stat, ze vsetky tri derivacia su naraz nulove t.j. ze je nulova rychlost plynutia parametra. V bode kde je rychlost nula moze byt zlom napriek tomu, ze suradnice su diferencovatelne. To znamena, ze ta podmienka hovori, ze mame po castiach hladku krivku. Ak by ta krivka mala nekonecne vela zlomov tak by sa mohli zacat diat nepekne veci, aj ked teraz ma narychlo nejaky problemovy priklad nenapada.
↑ Brano:
Děkuji, potom ano - "po částech hladká křivka" už mi sedí s podmínkou regularity na str. 22. Už jednou jsem chtěla dat odkaz na tento materiál, ale zrovna na tomto místě jsem se zasekla (stejně i u I. druhu), zda tomu rozumím a že se příležitostně zeptám. Děkuji.