Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer, vzhledem k tomu, že všude na internetu jsou vzorce jen pro poloviční úhly nebo dvojnásobné úhly, našel sem příklad 
Jak se rozkládají členy sin (nx) a cos (nx) ?
Nebo jak se rozloží členy sin (x/3) nebo cos(x/3) popřípadě x/4 x/5... ?
Děkuju za odpovědi

↑ Freedy: Skús použiť niečo ako
a pod.
Je to dobrý nápad...
Já to teda zkusil a vychází mi:

Takže potom:

??? :D
Mám takovej pocit, že takhle hezkej výsledek nevyšel náhodou, ale chtěl bych jen poprosit o kontrolu, protože u zmíněného příkladu není přiložen výsledek.
PS: co s tím třeninovým, polovičním úhlem?

↑ Freedy: Máš to správne, niekedy stačí použiť wolfram ;) http://www.wolframalpha.com/input/?i=si … ;t=crmtb01
Čo sa týka tretinového uhla, ja osobne žiaden vzorec nepoznám, na polovičný vzorce existujú:

Ale to asi pre teba nie je nič nové.
Zdravím v tématu, jen drobné doplnění:
↑ Freedy: můžeš pohledat různé odkazy, například i včetně důkazů (zde kolegové dokazovali pomocí komplexních čísel).
Dost často pomůže si představovat známý goniometrický vzorec ne zleva-napravo, ale naopak. Např. ve Tvém případě přivedení ke společnému jmenovateli dává v čitateli vzorec (ovšem zprava, tedy upravíš směrem nalevo).
↑ zdenek1:
Můžu se jen zeptat, jak si se dostal z druhého řádku na třetí? to že si upravil na stejného jmenovatel chápu, ale kam se ti potom podělo cosx - cos 3x?
↑ Freedy:
to je, o čem povídám ve ↑ slohovce: :-)
↑ zdenek1:, ↑ Honzc: Také pozdrav.
Aha, už to vidím. :D dá se to krásně rozložit. Takže příklad kterej sem počítal na 2 stránky se zmrštil do 3 řádků. Krása.
A jinak podmínky jsou teda
;) díky
Jen ještě jeden malý dotaz, nechci zakládat nové téma zbytečně.
Není na tento příklad nějaké elegantnější řešení než to všechno rozkládat pomocí sin(x)+sin(y) a cos (x)+cos(y)?
Protože mi to příjde strašně dlouhý, a dostanu se tam zase na sin 4x a to se pak zase musí hnusně rozkládat. Neexistuje lepší postup?