Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 02. 2013 16:25

X3R0Cz
Reputace:   

Analytická geometrie - kružnice opsaná trojúhelníku

Ahoj, potřeboval bych poradit s tímto příkladem:

V rovině je dán trojúhelník o vrcholech $A=[3,-4],B=[2,-1],C=[-1,-2]$ Poloměr kružnice opsané tomuto trojúhelníku je roven číslu:

Úplně nevím, jakým způsobem mám tento příklad řešit. Má se to dělat tak, že si zjistím velikost jedné z těžnic, tedy vzdálenost např bodu $A$ a středu strany CB a potom tuto vzdálenost vynásobit $\frac{2}{3}$ protože platí, že poloměr kružnice opsané se rovná dvěma třetinám velikosti těžnice?

Předem děkuji za vaše rady.

#2 16. 02. 2013 16:28 — Editoval Kobleezchek (16. 02. 2013 16:30)

Kobleezchek
Reputace:   17 

Re: Analytická geometrie - kružnice opsaná trojúhelníku

↑ X3R0Cz:

zdraVím...

Vytvoř si rovnice dvou os stran, z nich zjisti jejich průsečík (střed os stran) a pak si zjisti vzdálenost tohoto středu od jednoho z vrcholů. (Aspoň já bych to tak udělal.)

„Věci ve skutečnosti nerozumíte, dokud ji nedokážete jednoduchým způsobem vysvětlit.“  A. Einstein

#3 17. 02. 2013 22:51

X3R0Cz
Reputace:   

Chtěl bych se zeptat, jestli můj postup na základě vaší rady správný:

Pomocí dvou dvojic bodů si zjistím směrové vektory přímek v nichž leží např strany $a$ a $c$ a tyto směrové vektory jsou normálovými vektory jejich os. Jakmile tedy vypočítám tyto vektory, můžu je dosadit do obecné rovnice přímky a získat tak rovnice os stran $a$ a $c$ , kde c vypočítám dosazením jednoho z bodů ležícím na stranách trojúhelníka. 

Jakmile budu mít obě rovnice os, tyto rovnice řeším jako soustavu o dvou neznámých, ze kterých si zjistím body $x$ a $y$ , což jsou souřadnice středu kružnice.

Jakmile budu tento střed mít, podle vzorce si vypočítám vzdálenost tohoto středu od libovolného vrcholu trojúhelníka a tato vzdálenost je rovna poloměru kružnice.

Tento postup jsem aplikoval, ale bohužel můj výsledek není správný.
Zajímalo by mne tedy, jestli uvedený postup zle aplikovat a je správně nebo ne(je možné, že někde dělám chybu ve výpočtu)

#4 17. 02. 2013 23:00 — Editoval Kobleezchek (18. 02. 2013 19:26)

Kobleezchek
Reputace:   17 

↑ X3R0Cz:

Tak oprava, našel jsem chybku. Nechám tě s tím zápolit. Udělal jsi malou chybu, při řešení rovnic přímek os jsi dosazoval body udávající trojúhelník, ale osy stran jsou dány STŘEDEM strany a směrovým vektorem strany.

„Věci ve skutečnosti nerozumíte, dokud ji nedokážete jednoduchým způsobem vysvětlit.“  A. Einstein

#5 17. 02. 2013 23:13

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ X3R0Cz:
Tohle vypadá, že je z nějakých testů. Podobné úlohy se často vyskytovaly u přijímaček na VŠE. Tamní autoři mají zvrácený smysl pro humor, takže se vyplatí, předtím než vůbec začneš počítat, podívat se, jestli ten trojúhelník náhodou není pravoúhlý.
$|AB|=\sqrt{10}$
$|AC|=\sqrt{20}$
$|BC|=\sqrt{10}$

Přepona je $|AC|$ a poloměr opsané kružnice je polovina přepony.

JInak v postupu máš chybu

kde c vypočítám dosazením jednoho z bodů ležícím na stranách trojúhelníka.

Ne jednoho libovolného bodu, ale konkrétně středu.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#6 02. 11. 2015 21:46 Příspěvek uživatele adel99 byl skryt uživatelem adel99. Důvod: Špatné téma

Zápatí