Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 02. 2013 16:25

X3R0Cz
Reputace:   

Analytická geometrie - kružnice opsaná trojúhelníku

Ahoj, potřeboval bych poradit s tímto příkladem:

V rovině je dán trojúhelník o vrcholech $A=[3,-4],B=[2,-1],C=[-1,-2]$ Poloměr kružnice opsané tomuto trojúhelníku je roven číslu:

Úplně nevím, jakým způsobem mám tento příklad řešit. Má se to dělat tak, že si zjistím velikost jedné z těžnic, tedy vzdálenost např bodu $A$ a středu strany CB a potom tuto vzdálenost vynásobit $\frac{2}{3}$ protože platí, že poloměr kružnice opsané se rovná dvěma třetinám velikosti těžnice?

Předem děkuji za vaše rady.

#2 16. 02. 2013 16:28 — Editoval Kobleezchek (16. 02. 2013 16:30)

Kobleezchek
Reputace:   17 

Re: Analytická geometrie - kružnice opsaná trojúhelníku

↑ X3R0Cz:

zdraVím...

Vytvoř si rovnice dvou os stran, z nich zjisti jejich průsečík (střed os stran) a pak si zjisti vzdálenost tohoto středu od jednoho z vrcholů. (Aspoň já bych to tak udělal.)

„Věci ve skutečnosti nerozumíte, dokud ji nedokážete jednoduchým způsobem vysvětlit.“  A. Einstein

#3 17. 02. 2013 22:51

X3R0Cz
Reputace:   

Chtěl bych se zeptat, jestli můj postup na základě vaší rady správný:

Pomocí dvou dvojic bodů si zjistím směrové vektory přímek v nichž leží např strany $a$ a $c$ a tyto směrové vektory jsou normálovými vektory jejich os. Jakmile tedy vypočítám tyto vektory, můžu je dosadit do obecné rovnice přímky a získat tak rovnice os stran $a$ a $c$ , kde c vypočítám dosazením jednoho z bodů ležícím na stranách trojúhelníka. 

Jakmile budu mít obě rovnice os, tyto rovnice řeším jako soustavu o dvou neznámých, ze kterých si zjistím body $x$ a $y$ , což jsou souřadnice středu kružnice.

Jakmile budu tento střed mít, podle vzorce si vypočítám vzdálenost tohoto středu od libovolného vrcholu trojúhelníka a tato vzdálenost je rovna poloměru kružnice.

Tento postup jsem aplikoval, ale bohužel můj výsledek není správný.
Zajímalo by mne tedy, jestli uvedený postup zle aplikovat a je správně nebo ne(je možné, že někde dělám chybu ve výpočtu)

#4 17. 02. 2013 23:00 — Editoval Kobleezchek (18. 02. 2013 19:26)

Kobleezchek
Reputace:   17 

↑ X3R0Cz:

Tak oprava, našel jsem chybku. Nechám tě s tím zápolit. Udělal jsi malou chybu, při řešení rovnic přímek os jsi dosazoval body udávající trojúhelník, ale osy stran jsou dány STŘEDEM strany a směrovým vektorem strany.

„Věci ve skutečnosti nerozumíte, dokud ji nedokážete jednoduchým způsobem vysvětlit.“  A. Einstein

#5 17. 02. 2013 23:13

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ X3R0Cz:
Tohle vypadá, že je z nějakých testů. Podobné úlohy se často vyskytovaly u přijímaček na VŠE. Tamní autoři mají zvrácený smysl pro humor, takže se vyplatí, předtím než vůbec začneš počítat, podívat se, jestli ten trojúhelník náhodou není pravoúhlý.
$|AB|=\sqrt{10}$
$|AC|=\sqrt{20}$
$|BC|=\sqrt{10}$

Přepona je $|AC|$ a poloměr opsané kružnice je polovina přepony.

JInak v postupu máš chybu

kde c vypočítám dosazením jednoho z bodů ležícím na stranách trojúhelníka.

Ne jednoho libovolného bodu, ale konkrétně středu.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#6 02. 11. 2015 21:46 Příspěvek uživatele adel99 byl skryt uživatelem adel99. Důvod: Špatné téma

Zápatí