Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych poradit s tímto příkladem:
V rovině je dán trojúhelník o vrcholech
Poloměr kružnice opsané tomuto trojúhelníku je roven číslu:
Úplně nevím, jakým způsobem mám tento příklad řešit. Má se to dělat tak, že si zjistím velikost jedné z těžnic, tedy vzdálenost např bodu
a středu strany CB a potom tuto vzdálenost vynásobit
protože platí, že poloměr kružnice opsané se rovná dvěma třetinám velikosti těžnice?
Předem děkuji za vaše rady.

↑ X3R0Cz:
zdraVím...
Vytvoř si rovnice dvou os stran, z nich zjisti jejich průsečík (střed os stran) a pak si zjisti vzdálenost tohoto středu od jednoho z vrcholů. (Aspoň já bych to tak udělal.)
Chtěl bych se zeptat, jestli můj postup na základě vaší rady správný:
Pomocí dvou dvojic bodů si zjistím směrové vektory přímek v nichž leží např strany
a
a tyto směrové vektory jsou normálovými vektory jejich os. Jakmile tedy vypočítám tyto vektory, můžu je dosadit do obecné rovnice přímky a získat tak rovnice os stran
a
, kde c vypočítám dosazením jednoho z bodů ležícím na stranách trojúhelníka.
Jakmile budu mít obě rovnice os, tyto rovnice řeším jako soustavu o dvou neznámých, ze kterých si zjistím body
a
, což jsou souřadnice středu kružnice.
Jakmile budu tento střed mít, podle vzorce si vypočítám vzdálenost tohoto středu od libovolného vrcholu trojúhelníka a tato vzdálenost je rovna poloměru kružnice.
Tento postup jsem aplikoval, ale bohužel můj výsledek není správný.
Zajímalo by mne tedy, jestli uvedený postup zle aplikovat a je správně nebo ne(je možné, že někde dělám chybu ve výpočtu)

↑ X3R0Cz:
Tak oprava, našel jsem chybku. Nechám tě s tím zápolit. Udělal jsi malou chybu, při řešení rovnic přímek os jsi dosazoval body udávající trojúhelník, ale osy stran jsou dány STŘEDEM strany a směrovým vektorem strany.
↑ X3R0Cz:
Tohle vypadá, že je z nějakých testů. Podobné úlohy se často vyskytovaly u přijímaček na VŠE. Tamní autoři mají zvrácený smysl pro humor, takže se vyplatí, předtím než vůbec začneš počítat, podívat se, jestli ten trojúhelník náhodou není pravoúhlý.

Přepona je
a poloměr opsané kružnice je polovina přepony.
JInak v postupu máš chybu
kde c vypočítám dosazením jednoho z bodů ležícím na stranách trojúhelníka.
Ne jednoho libovolného bodu, ale konkrétně středu.