Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím, byl by někdo tak hodný a poradil mi s ředěním? Děkuju moc
Ze standardního roztoku proteinu připravte sadu 11 zkumavek vždy 0,2 ml roztoku proteinu o vzrůstající koncentraci proteinu vždy o 10 μg, tj. roztoky o koncentraci 0-100 μgml-1. Slepý vzorek obsahuje pouze 1 ml vody.
Zdravím,
slepý vzorek vody se připraví samostatně, první vzorek (nejvyšší koncentrace) je originální roztok. ze kterého odebereš 0,2 ml.
Potom máš standardní roztok(dál budu označovat
) o koncentraci
=100 μgm/l a máš z něho připravit
=0,2 ml roztoku proteinu o koncentraci
=90 μgm/l.
můžeme sestavit směšovací rovnici
(k jsem označila koncentraci v jednotkách, jak máš μgm/l). Tento vzorec mohu použit, protože potom mi nalevo a napravo vychází hmotnost, zákon zachování hmotností platí a prakticky budeš odebírat objem roztoku do zkumavky a dořeďovat vodou do požadovaného nového objemu.
První ředění je tedy
, odsud určíš požadovaný objem standardního roztoku. jednotky již nemusíme převádět, tedy zapíšeme jen jako
, objem bude v ml. A tak pokračuješ. Stačí tak? Děkuji.
Je možné také postupně ředit roztoky již připravené, ale to bychom museli počítat od posledního naředěného roztoku (nejslabšího) k prvnímu, výsledek by měl být stejný. Jakou metodu bys použila?