Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 02. 2013 09:28

Týna
Reputace:   

Ředění

Dobrý den, prosím, byl by někdo tak hodný a poradil mi s ředěním? Děkuju moc
Ze standardního roztoku proteinu připravte sadu 11 zkumavek vždy 0,2 ml roztoku proteinu o vzrůstající koncentraci proteinu vždy o 10 μg, tj. roztoky o koncentraci 0-100 μgml-1. Slepý vzorek obsahuje pouze 1 ml vody.

#2 17. 02. 2013 10:42

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Ředění

Zdravím,

slepý vzorek vody se připraví samostatně, první vzorek (nejvyšší koncentrace) je originální roztok. ze kterého odebereš 0,2 ml.
Potom máš standardní roztok(dál budu označovat $V_0$) o koncentraci $k_0$=100 μgm/l a máš z něho připravit $V_1$=0,2 ml roztoku proteinu o koncentraci $k_1$=90 μgm/l.
můžeme sestavit směšovací rovnici $V_0k_0=V_1k_1$ (k jsem označila koncentraci v jednotkách, jak máš μgm/l). Tento vzorec mohu použit, protože potom mi nalevo a napravo vychází hmotnost, zákon zachování hmotností platí a prakticky budeš odebírat objem roztoku do zkumavky a dořeďovat vodou do požadovaného nového objemu.
První ředění je tedy $V_0\cdot 100\cdot10^{-3}=0.2\cdot 90\cdot10^{-3}$, odsud určíš požadovaný objem standardního roztoku. jednotky již nemusíme převádět, tedy zapíšeme jen jako $V_0\cdot 100=0.2\cdot 90$, objem bude v ml. A tak pokračuješ. Stačí tak? Děkuji.

Je možné také postupně ředit roztoky již připravené, ale to bychom museli počítat od posledního naředěného roztoku (nejslabšího) k prvnímu, výsledek by měl být stejný. Jakou metodu bys použila?

Zápatí