Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,
mám zadání
Zde wolfram
Mám učit zda je funkce prostá na D(f), pokud ano, tak určit její inverzní funci.
Postupoval jsem takto:

Vyšlo mi:
Můžu chápat tento výsledek tak, že funkce není prostá a nemám tak určovat inverzní funkci? Nebo inverzní funci učit můžu, ale musím jí omezit na nějaký interval?
↑ polonium:
Já jsem to nekontroloval, ale pokud to takto vychází, je funkce skutečně prostá, protože

myslel jsem, že je to funkce, která má pro jedno x právě jedno y
To je definícia f u n k c i e - že pre jedno x existuje práve jedno y.
Prostá funkcia je taká, že keď do jej predpisu dosadíš rôzne hodnoty x, vždy sa vypočítajú aj rôzne hodnoty y.
(Ty si napísal, že sa rovnajú funkčné hodnoty a vyšlo Ti, že sa musia rovnať aj dosadené hodnoty x. Nekontrolovala som postup.)
napríklad nie je prostá, lebo trebárs pre -1 vyjde rovnaká hodnota ako pre 1.
Ale funkcia to je, lebo každému x patrí jedna jediná hodnota y.

S tou definicí funkce bych byl opatrný, je třeba zapracovat na definičním oboru.
(Log (x) je taky funkce na R, ale každému x nepřiřazuje právě jedno y - buď v definici použijeme nejvýše jedno, nebo zavedeme nějakou podmnožinu R, kterou nazveme definiční obor a pak můžeme použít spojku právě jedno.)
↑ polonium:
Funkce je prostá právě tehdy, když každému x, pro které je definována, přiřazuje právě jedno y. To znamená, že pro nějaká "dvě" x_1; x_2 mohu dostat stejné funční hodnoty jenom tehdy, když x_1 = x_2 (proto ten postup s logaritmickou funkcí). Jestliže f(x_1) = f(x_2) může nastat i pro x_1<>x_2, nejedná se o prostou funkci. Pro funkci f(x) = x^2 máme například x_1=-2; x_2=2: takže x_1<>x_2, ale f(x_1) = f(x_2)=4. Takže x^2 není prostá.
Doporučuji zkusit oba případy načrtnout.
Funkce je prostá právě tehdy, když každému x, pro které je definována, přiřazuje právě jedno y.
Táto veta nezodpovedá celkom realite, pokračovanie príspevku potom už asi áno.
Aj funkcia
priraďuje každému x pre ktoré je definovaná práve jedno y ...
Nie je prostá, pretože sa dá veľmi jednoducho ukázať, že stačí dosadiť za x napríklad čísla 1 a -1 a pre obe sa vyráta (práve jedno) y, pre obe x rovnaké - a to y = 1.
Funkcia je prostá len v prípade, keď sa k rôznym hodnotám x vypočítajú aj rôzne hodnoty y.
Funkcia nemusí byť v celom D(f) prostá, môže sa stať, že je prostá iba na určitej časti D(f).