Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Lineární je, pokud pro všechna reálná t a všechny kvadratické polynomy P,Q platí
A(t.P)=t.A(P),
A(P+Q)=A(P)+A(Q)
Vlevo číslem t násobíme polynom, pak ho operací A převedeme na vektor,
vpravo nejdřív převedeme na vektor a pak vynásobíme c.
Matice zobrazení je tvořena obrazy bázových vektorů x^2, x, 1 v zobrazení A zapsanými do sloupců.

No jako t tam prostě napíšeš t a zkoumáš, jesli nalevo i napravo dosataneš stejný výraz.
Jinak jsem se včera rozepsal o první podmínce linearity a zapoměl jsem zmínit druhou - vždycky je potřeba ověřit obě (už jsem to spravil výše).

Objevily se určité nejasnosti, tak já to zkusím trochu rozepsat. Použijeme t, což je parametr, následující vztah musí platit pro VŠECHNA možna t:
A(t.P)=t.A(P).
Pro ověření vyčíslíme levou stranu:
A(t.(ax^2+bx+c))=A(atx^2+btx+ct)=[at-2bt+3ct,bt+at-ct,-2at-2ct]
A prvou stranu:
tA(ax^2+bx+c)=t[a-2b+3c,b+a-c,-2a-2c]=[at-2bt+3ct,bt+at-ct,-2at-2ct]
Levá i pravá strana se proto rovnají.
Podobně je potřeba ukázat, že A(P+Q)=A(P)+A(Q). Je vidno jak?

A(t.(ax^2+bx+c))=A(atx^2+btx+ct) -- zde se násobí t-čkem
A(atx^2+btx+ct)=[at-2bt+3ct,bt+at-ct,-2at-2ct] -- zde se aplikuje A. A je zobrazení, jehož předpis nám říká "vem koeficient u x^2, odečti dvakrát koeficient u x, přičti 3 krát koeficient u 1 a máš první složku; sečti koeficienty u x^2 a x, odečti koeficient u 1 a máš druhou složku; od -2násobku koeficientu u x^2 odečt dvakrát koeficient u 1 a máš třetí složku". Tohle jsem přesně udělal. Je tomu teď rozumět natolik, že bys zvládl dokázat to
A(P+Q)=A(P)+A(Q)?

Tak doplnim ze Q=dx^2+ex+f, pricemz d, e, f jsou cisla. Stejne jako formule
A(tP)=tA(P) musela platit pro vsecka t, tak A(P+Q)=A(P)+A(Q) musi platit pro vsecka d,e,f, takze za zadne z techto pismen nic nedosazujeme.
Stránky: 1