Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ten první příklad je takto?
protože mi vychází nekonečno. takže je asi zadání jinak že?
A ted druhý už nechápu vůbec. Snaž se lépe závorkovat nebo se naučit psát v latexovem editoru. Z tohoto zadání nejde pochopit jak je ten příklad zadaný
↑ Freedy: máš pravdu, netreba to rozširovať.
Len jedna poznámka, neuvádzaj to v tejto forme napr v písomkách, zápis nieje správny, formálne nemôžeš najprv spočítať limitu časti funkcie (pokiaľ nepoužívaš vetu o aritmetike limít) a časť nechať s x-om (v tomto prípade si limitil odmocninu a zvyšok nie)
↑ Freedy:
↑ TerezaG:
Nebo stačí použít "substituci"
a vyjde to po zkrácení okamžitě.
Mám ještě problém s tímto:
..dosazuji tedy např. (-1.99).. v čitateli mi vyjde 0,11 a nevím co s čitatelem, vychází to divně..
Potom ještě s:
, jde mi o rozklady čitatele a jmenovatele, docela se v tom ztrácím, vím, že bych mohla dělit mnohočlen, ale s
se mi do toho moc nechce.. :/
Díky moc za pomoc :)
↑ TerezaG:
Zdravím,
již včera jsem zaznamenala, že přidáváš další úlohy na limity do tohoto jednoho tématu - což v principu není problém, pokud si tak v tématu s kolegy naznačíte. Více reálné je, že takové téma už je pro ostatní nepřehledné.
Tedy v 1. limitě
před vykrácením čitatele a jmenovatele (x+2) by Tobě mělo vycházet 0/0 - tak? Po vykrácení za použití užitečného vzorce v čitateli bys měla mít "nějaké pěkné číslo" - mně vyšlo 12), ale v jmenovateli představuješ si dosazování dosazuješ místo x číslo (-2) zpráva, což je pro představu -1,9999999. Tedy celý jmenovatel je "kladná 0". A výsledkem limity je +oo.
Stačí takové polopatické vysvětlení?
limita
mi vyšla 0, jak jsi napsala po úpravě.
Příště už, prosím, každou úlohu do samostatného tématu viz pravidla. Děkuji.