Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Fredy.00:
Pri geometrickej postupnosti každý nasledujúci člen vznikne z predchádzajúceho tak, že predchádzajúci sa vynásobí číslom q.
↑ Fredy.00:
Urobíš (na kalkulačke alebo "uhádneš") piatu odmocninu z 243 ... :-)
Spočítaš cifry, vyjde 2+4+3 = 9 a to znamená, že 243 je deliteľné číslom 9. Vydelíš a dostaneš:
243 = 9*27 = 3.3*3.3.3
↑ Fredy.00:
alebo takto:
![kopírovat do textarea $q=\sqrt[5]{243}$](/mathtex/a8/a8124498021d49ce510c862afc887426.gif)

Použiješ kalkulačku a vyjde Ti q=3.
Poznamka:
Taketo cvicenie, je typicky pripad spatnej formulacie problemu. ( co sa tyka cakaneho riesenia problemu )
Lebo casto uz aj stredoskolski ziaci vedia, ze riesenie rovnice
ma 5 rieseni...
a tak mozu ...
Otazka : odkedy sa zacali volat ziaci studenty, a profesory ucitelia? Nie je to svet trochu na opak?
vanok napsal(a):
Otazka : odkedy sa zacali volat ziaci studenty, a profesory ucitelia? Nie je to svet trochu na opak?
Myslis profesori? Profesor je clovek, ktory uspesne absolvoval inauguraciu. Ak je taky na strednej skole, aj tam mu samozrejme prislucha titul profesor.
↑ vlado_bb:
to plati na Slovensku a v Cechach (a pravdepodobne este aj v inych krajnach) ale napr. v amerike je profesor ten kto ma profesorske miesto v skole (univerzite) ak ho prepustia, tak uz nie je profesor.
t.j. u nas je profesor titul, tam je profesor zamestnanie
Zdravím ↑ vanok:,
a súhlasím s tým, že ide vlastne o rovnicu piateho stupňa, ktorá má v C päť koreňov. Žiaľ, na strednej škole sa v takýchto úlohách berie automaticky, že ide o riešenie v R, a ako "samozrejmosť" sa berie, že je to riešenie jediné...
Čo sa týka titulov, mňa moji študenti oslovovali vždy "pani profesorka" (predtým "súdružka profesorka"), a ani ich nenapadlo inak. Občas sa stalo, že nejaký prvák sa pomýlil a povedal "pani učiteľka", ale ostatní ho zahriakli, resp. "opravili". Mala som dojem, že samotným študentom dodáva toto oslovovanie svojich vyučujúcich pocit, že už sú "ďalej", ako na základnej škole. Samozrejme, iné je "Profesor" ako oficiálny titul a iné "(stredoškolský) profesor" ako označenie (nie titul) vyučujúceho na strednej škole. U nás na Slovensku je tradícia oslovovať stredoškolských učiteľov ako "profesorov" (aj moji rodičia tak oslovovali svojich učiteľov na gymnáziu) a mne sa táto tradícia páči...:)
(A tendencia zavedená za socializmu oslovovať vyučujúcich na strednej škole "súdruh učiteľ" sa mi zase nepáčila...)
Ako vidim za posledne roky nastal jazykovy vyvoj... Ked som bol ZIAK v 1968 volali sme v beznom jazyku vyucujucich PROFESORI ( specialne tych co nam inspirovali ich uctu vdaka ich znalostiam)
Mozno o tom ako je to dnes a aj v inych zemiach mozme otvorit jedno specialne vlakno.