Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den nevím si vůbec s tým rady mohli by jste mě prosím pomoct děkuji :))
Průmyslový závod Z je vzdálen 5 km od silnice vedoucí do města M, přitom vzdálenost Z od M je 13 km. Určete, pod jakým úhlem je třeba vybudovat spojku k silnici, aby doprava materiálu ze Z do M byla nejlevnější. Předpokládané náklady na 1 tunu na 1 km po silnici 5 Kč a po vybudované cestě 15 Kč.
Úhel od kolmého směru označíš (tedy pokud stavěná cesta bude kolmá na silnici, bude ). Pak délka vybudované cesty je , vzdálenost od křižovatky do města je . Cena dopravy 1 tuny je potom
Máš funkci jedné neznámé, stačí najít extrém.
↑ Wellcosh:
Myslíš že by jsi mě to mohl podrobně rozepsat moc tomu nerozumím diky moc :)) ale předem děkuji :)
↑ Stenly1993: Co myslíš rozepsat? Jak se došlo k těm výrazům nebo jak se to derivuje?
↑ Wellcosh:
No celou tu úlohu rozepsat jestli máš čas :) a když ne tak to nech bejt
Ahoj ↑ Stenly1993:,
skús si nakresliť pravouhlý trojuholník PZM s pravým uhlom pri vrchole P taký, aby dĺžka PZ bola 5 a dĺžka ZM bola 13. Niekde na úsečke PM (najlepšie bližšie k bodu P) si zvoľ bod R. Uhol PZR si označ .
Tento obrázok modeluje reálnu situáciu popísanú v príklade.
PM je cesta vedúca do mesta M, PZ=5, ZM=13.Na základe Pytagorovej vety si môžeme vypočítať PM=13.
Označme si dalej PR=x a ZR=y.
A teraz uvažujme. Čo má byť extrémne (minimálne)? Náklady. Vyjadrime teda "nákladovú funkciu":
N=15y+5(12-x) = 15y-5x+60.
Ako vidíme, je to funkcia dvoch premenných, x a y.Mohli by sme si ju vyjadriť ako funkciu jednej premennej, napríklad x (využijúc Pytagorovu vetu na trojuholník PZR), hľadať extrém pre hodnotu x a potom dopočítať alfa. Iná možnosť je vyjadriť nákladovú funkciu ako funkciu premennej alfa. Stačí využiť , odtiaľ a , odkiaľ .
↑ Arabela:
Můžem dál akurát jak počítáš podle pythagor. věty to PM není to 12 ?
↑ Stenly1993:áno, je to 12.
No a ďalej potom , no a to je tá funkcia, ako písal Wellcosh.
↑ Arabela:
a chtěl bych se zeptat jakej bude vysledek a jestli si z toho vzorca vyjádříš Cos ?
↑ Stenly1993:
Chceme zistiťb extrém funkcie , preto túto funkciu budeme derivovať podľa premennej alfa.
=
=
Položíš rovné nule, prenásobíč menovateľom a dostaneš
,
[re]p343512|Arabela
a nechceš mě to rozepsat + výsledek prosím jestli chceš aji s tou derivací + výsledek jestli se ti chce ale jinak jsi mě hodně pomohla děkuju moc :)
↑ Arabela:
Děkuji za všechno :))
↑ Stenly1993:
Chtěl bych se zeptat jak tam rozepisuješ to N = 15y tak těch 15y vezmeš kde to je moje poslední otázka dik moc :))
↑ Stenly1993:
to je v pohode...:)
Trasa bude lomená úsečka ZRM. Preprava po úseku ZR je drahšia ako po úseku RM (napríklad kvôli nákladom na výstavbu cesty). Jazda po úseku ZR "stojí" 15Kč na 1km, takže 15y na y km a jazda po úseku RM stojí 5Kč na 1 km, čiže 5(12-x) na (12-x)km. Jasné?
↑ Arabela:
už chápu diky moc :))
↑ Stenly1993:
ještě bych se chtěl zeptat jestli by jste mě tu mohla dat ten obrázek jak to mám byt načrtli já to mám ale nejsu si jistej jde mě o známku ve škole děkuju moc :)
↑ Arabela:
Co to je za adresu ?
↑ Stenly1993:
ten pravý uhol sa mi veľmi nevydaril (kamera skreslila), Ty si urob lepší obrázok...:) A ešte si pripíš hodnotu 5 ku strane PZ...
↑ Arabela:
Děkuji měj se pěkně :)
↑ Elisa:
Dobrý den.
Řekl bych, že
1. Překlep při sestavení funkce y = f(alfa):
2. Nesprávná derivace prvního výrazu ve fukci y = f(alfa) --> (1/cos alpha) derivovat jako podíl:
Ted už by to mělo vyjít.