Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, trénuji příklady a narazil jsem na tuto úlohu, ale její výsledek moc nesouhlasí s tím mím, podle učebnice by měl vyjít 400 ml. Mě vychází buď 4000 ml a nebo jsem to zkoušel přes trojčlenku a vyšlo mi 678 ml.
V laboratoři potravinářské kontroly mají 800 ml 30% roztoku hydroxidu sodného
(NaOH). Kolik ml vody je potřeba přidat k tomuto roztoku, má-li se koncentrace snížit
na 5%?

Souhlasim s vysledkem 4000ml (nejsou ve vysledcich jine jednotky?).
Ahoj ↑ xstudentíkx:,
aj ja potvrdzujem výsledok 4000...

↑ nejsem_tonda:
Nejsou, přesně 400 ml. Nejspíš se asi překlepli, ještě se chci zeptat zda by se úloha dala řešit trojčlenkou?
↑ xstudentíkx:
ja som to riešila cez "absolútne" množstvá.
30% roztok znamená, že sa v ňom nachádza 240ml NaOH a 560ml vody.
Pridajme x ml vody. Musí platiť
.
Keď to tak vezmeme, k tejto rovnici sa môžeme dopracovať aj cez trojčlenku:
800+x .................100
560+x.................. 95
Ale samozrejme, aj tu sa predpokladal výpočet "absolútneho" množstva vody v pôvodnom roztoku...
Alebo si mal na mysli iný typ trojčlenky?

↑ Arabela:
:) Moc se mi líbí tvůj postup, zdá se mi dost logický a o proti tomu ze školy, který nás učil učitel se mi zdá prostě logičtější, ale zase vím, že by ho 90% třídy nechápalo :)
Přišel jsem tedy na to, že jak si psala, že těch 30% z 800 ml je vlastně 240 ml hydroxidu a tudíž těch 5% z x ml vody, musí být taky 240. Takže když vím, že 5% je 240 ml tak už nebude problém vypočítat dalších 95% bude 4560 a 100% potom tedy 4800.
Fakt ti moc děkuji, usnadnila si mi dost práce do budoucna, pouze tím, že si vlastně napsala, že těch 30% je 240 ml, myslel jsem, že se to takhle rozdělit nedá.
Zdravím v tématu,
jen drobná poznámka - autor úlohy si nedal práci s faktickou správnosti úlohy. Pokud je roztok a koncentrace v %, potom rozumíme procenta hmotností a množství roztoku musí být zadáno v hmotnostních jednotkách (g, kg). Jinak by v úloze ještě musela být zadána hustota roztoků.
Objemová % se ještě dají tolerovat v případě směsí plynů nebo kapalin o blízké hustotě. V této úloze určitě ne - NaOH je tuhá látka a 240 ml NaOH je objem "kostky" NaOH. Pokud přes hustoty přepočteme na hmotnosti, tak celá úloha bude zadána jinak. Tedy v úloze mělo být zadání hmotnosti roztoku, ne objemu.
Jinak trojčlenkou se řešit dá - v případě dořeďování čistým rozpouštědlem půjde o nepřímou úměru. Pro případ míchání směsí z roztoků různých koncentrací můžeme použit směšovací rovnici(opět údaje musí být hmotnost, hmotnostní %).
tomu ze školy, který nás učil učitel
jak vypadal ten postup? Děkuji a omluva za vstup.

↑ jelena:
Ahoj, taky si myslím, že NaOH je docela hloupý používat, měli jsme v úlohách třeba i H2SO4, ale jsem zatím jen v 9. ročníku,mě by nevadilo se zabývat nebo používat místo objemu, hmotnost roztoku a úlohu rozebrat, či opravit tak aby dávala smysl a bylo to třeba i možné to prakticky použít, ale pokud si představím ostatní spolužáky, kteří sestaví rovnice, jen díky naučenému vzorci a přitom tomu vůbec nerozumí a je to 95% třídy, tak v úrovni těchto příkladů, by se měli vrátit do 4. třídy (většině by to prospělo :) )
Učitel nám zadal tuto obecnou rovnici a podle ní to sestaví většina spolužáků.
c1*x1+c2*x2=c*(x1+x2)
Každý jednoduše dosadí a ani nad tím nepřemýšlí, někdy mě štve, že já to řeším jiným způsobem a přemýšlím nad tím a mám stejnou známku jako oni, ale zase vím, že tomu na rozdíl od nich rozumím :)
taky si myslím, že NaOH je docela hloupý používat, měli jsme v úlohách třeba i H2SO4,
to jste samozřejmě používat mohli, ale ve správném fyzikálním smyslu - řekneme si, že nemůžeme sčítat objemy, ale jen hmotnosti. Tedy pokud jste měli správné zadání (co do jednotek), potom to bylo v pořádku.
:-) Vidím, že učitel vám dal "směšovací rovnici" (podle ni to sestavím i já :-). Samozřejmě - je správné si rovnici vysvětlit. V rovnici vystupuje (dolní indexy jen značí ke kterému roztoku se vztahuje):
c - koncentrace v jednotkách "množství složky"/"množství roztoku"
x - množství roztoku v jednotkách "množství roztoku".
je vidět, že pokud vynásobíme c*x=("množství složky"/"množství roztoku")*"množství roztoku", dostaneme "množství složky".
Tedy směšovací rovnice nám říká, že pokud sečteme všechna množství čistých látek rozpuštěných v jednotlivých roztocích přidávaných do směsí, dostaneme celkové množství čisté látky rozpuštěné ve výsledném roztoku.
Můžeš to prozkoušet také vyjádřením přes procenta pro jednotlivé roztoky.
A v takové výkladu rovnou i narazíme na problém s vyjádřením jednotek, o kterém jsem psala v předchozím příspěvku. Zkus tuto rovnici si ještě promyslet, ať se podaří.

jelena napsal(a):
to jste samozřejmě používat mohli, ale ve správném fyzikálním smyslu - řekneme si, že nemůžeme sčítat objemy, ale jen hmotnosti. Tedy pokud jste měli správné zadání (co do jednotek), potom to bylo v pořádku.
Jo jenomže my používáme jedině koncentraci a litry (objem), ale hmotnost jsme v úloze nikdy nepoužili, myslel jsem to, jako že je blbost, pracovat v takový úloze s objemem, když tam záleží na hmotnosti.
↑ xstudentíkx:
Úlohy s objemem a koncentraci (% objemová) ještě se dají tolerovat v případě zadání na míchání džusů, kde tak na přesnosti nezáleží. Ale pokud úloha se tváří "odborně", tak by měla být i správně sestavena fakticky.
Pokud je to z nějaké učebnice (jaké?), potom smůla autorů učebnice. Jinak můžeš zadání ještě probrat s učitelem a případně konfrontovat se zadáním v chemii (už jste brali výpočty koncentrací?), nebo i s učitelem chemie.
Zdárné a fakticky správné počítání přeji.

Učebnici ti bohužel nenapíšu máme klasickou svojí a potom ještě učitel má svojí, u který název netuším, v chemii jsem koncentraci probírali. Jinak můžu se zeptat jak by vypadala rovnice, kdyby to bylo zadané správně, dle určitých pravidel?
Příklad jsem našel zde: Směs
↑ xstudentíkx:
děkuji, autorkou úlohy je paní učitelka "M-Ch", zkusím poslat dotaz, zda by zadání nepřehodnotila :-)
Pokud jste brali jen % koncentraci, potom by správné zadání bylo:
V laboratoři potravinářské kontroly mají 800 g 30% roztoku hydroxidu sodného
(NaOH). Kolik g vody je potřeba přidat k tomuto roztoku, má-li se koncentrace snížit
na 5%?
nebo
V laboratoři potravinářské kontroly mají 800 ml 30% roztoku hydroxidu sodného
(NaOH). Kolik ml vody je potřeba přidat k tomuto roztoku, má-li se koncentrace snížit
na 5%? Hustota 30% roztoku NaOH je 1,33 g/cm^3, hustota 5% roztoku je 1,05 g/cm^3, hustotu vody považujeme za 1 g/cm^3 za laboratorní teploty.
Hustoty (můžeme ještě vylepšit převodem do SI) jsem vzala z Internetu , tedy bez záruky.
Rovnice by byla, jak jste napsali s panem učitelem - rozumíš označení a použití? V chemii jste pravděpodobně používali
- hmotnostní zlomek a
- hmotnost složek.

↑ jelena:
JO rozumím, zadání zní dle smyslu o dost lépe..........myslím, že by autorka měla zadání změnit.
Jinak moc děkuji, dozvěděl jsem se zase něco nového a ujasnil si smysl těchto úloh.
↑ xstudentíkx:
Zdravím,
jen doplním, že paní učitelka byla tak hodná a úlohy opravila (i včetně překlepu ve výsledku - souhlasí?), děkujeme. U některých úloh ještě jsou litry - zde můžeš překontrolovat hustoty, zda již můžeme tolerovat litry a kg, že z hustoty plyne, že není podstatný rozdíl a také, že obě složky jsou za normálních podmínek v kapalném stavu (což by umožnilo použit procenta objemová s přiměřenou přesnosti, řekneme :-)
Jinak paní učitelka má zajímavý projekt domácích chemických pokusu, doporučuji a paní učitelce děkuji.

↑ jelena:
Vypadá to hned lépe, pokusy nejsou špatný, ale některé jsme už dělali ve škole, třeba se budou někomu hodit a ještě co se té opravy týče, tak paní učitelka si příklady vymyslela sama ( je autorka) a nebo je má pouze opsaný z nějaké učebnice? Ptám se jelikož učitel je bral z učebnice a nevím zda autorkou je zrovna tato paní učitelka.