Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 02. 2013 14:40

xstudentíkx
Škola: VŠE
Pozice: student
Reputace:   26 

slovní úloha o směsích

Ahoj, trénuji příklady a narazil jsem na tuto úlohu, ale její výsledek moc nesouhlasí s tím mím, podle učebnice by měl vyjít 400 ml. Mě vychází buď 4000 ml a nebo jsem to zkoušel přes trojčlenku a vyšlo mi 678 ml.

V laboratoři potravinářské kontroly mají 800 ml 30% roztoku hydroxidu sodného
(NaOH). Kolik ml vody je potřeba přidat k tomuto roztoku, má-li se koncentrace snížit
na 5%?

#2 20. 02. 2013 15:06

nejsem_tonda

Reputace:   54 

Re: slovní úloha o směsích

Souhlasim s vysledkem 4000ml (nejsou ve vysledcich jine jednotky?).

Znate videa a ucebnici?

#3 20. 02. 2013 15:14

Arabela
Reputace:   181 
Web

Ahoj ↑ xstudentíkx:,
aj ja potvrdzujem výsledok 4000...

server.gphmi.sk/~domanyov

#4 20. 02. 2013 15:15

xstudentíkx

↑ nejsem_tonda:

Nejsou, přesně 400 ml. Nejspíš se asi překlepli, ještě se chci zeptat zda by se úloha dala řešit trojčlenkou?

#5 20. 02. 2013 15:27

Arabela
Reputace:   181 
Web

↑ xstudentíkx:
ja som to riešila cez "absolútne" množstvá.
30% roztok znamená, že sa v ňom nachádza 240ml NaOH a 560ml vody.
Pridajme x ml vody. Musí platiť
$560+x=\frac{95}{100}(800+x) $.
Keď to tak vezmeme, k tejto rovnici sa môžeme dopracovať aj cez trojčlenku:
800+x .................100
560+x.................. 95
Ale samozrejme, aj tu sa predpokladal výpočet "absolútneho" množstva vody v pôvodnom roztoku...
Alebo si mal na mysli iný typ trojčlenky?

server.gphmi.sk/~domanyov

#6 20. 02. 2013 16:31

xstudentíkx

↑ Arabela:

:) Moc se mi líbí tvůj postup, zdá se mi dost logický a o proti tomu ze školy, který nás učil učitel se mi zdá prostě logičtější, ale zase vím, že by ho 90% třídy nechápalo :)

Přišel jsem tedy na to, že jak si psala, že těch 30% z 800 ml je vlastně 240 ml hydroxidu a tudíž těch 5% z x ml vody, musí být taky 240. Takže když vím, že 5% je 240 ml tak už nebude problém vypočítat dalších 95% bude 4560 a 100% potom tedy 4800.

Fakt ti moc děkuji, usnadnila si mi dost práce do budoucna, pouze tím, že si vlastně napsala, že těch 30% je 240 ml, myslel jsem, že se to takhle rozdělit nedá.

#7 20. 02. 2013 21:19

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím v tématu,

jen drobná poznámka - autor úlohy si nedal práci s faktickou správnosti úlohy. Pokud je roztok a koncentrace v %, potom rozumíme procenta hmotností a množství roztoku musí být zadáno v hmotnostních jednotkách (g, kg). Jinak by v úloze ještě musela být zadána hustota roztoků.

Objemová % se ještě dají tolerovat v případě směsí plynů nebo kapalin o blízké hustotě. V této úloze určitě ne - NaOH je tuhá látka a 240 ml NaOH je objem "kostky" NaOH. Pokud přes hustoty přepočteme na hmotnosti, tak celá úloha bude zadána jinak. Tedy v úloze mělo být zadání hmotnosti roztoku, ne objemu.

Jinak trojčlenkou se řešit dá - v případě dořeďování čistým rozpouštědlem půjde o nepřímou úměru. Pro případ míchání směsí z roztoků různých koncentrací můžeme použit směšovací rovnici(opět údaje musí být hmotnost, hmotnostní %).

tomu ze školy, který nás učil učitel

jak vypadal ten postup? Děkuji a omluva za vstup.

#8 20. 02. 2013 22:29

xstudentíkx

↑ jelena:

Ahoj, taky si myslím, že NaOH je docela hloupý používat, měli jsme v úlohách třeba i H2SO4, ale jsem zatím jen v 9. ročníku,mě by nevadilo se zabývat nebo používat místo objemu, hmotnost roztoku a úlohu rozebrat, či opravit tak aby dávala smysl a bylo to třeba i možné to prakticky použít, ale pokud si představím ostatní spolužáky, kteří sestaví rovnice, jen díky naučenému vzorci a přitom tomu vůbec nerozumí a je to 95% třídy, tak v úrovni těchto příkladů, by se měli vrátit do 4. třídy (většině by to prospělo :) )

Učitel nám zadal tuto obecnou rovnici a podle ní to sestaví většina spolužáků.

c1*x1+c2*x2=c*(x1+x2)

Každý jednoduše dosadí a ani nad tím nepřemýšlí, někdy mě štve, že já to řeším jiným způsobem a přemýšlím nad tím a mám stejnou známku jako oni, ale zase vím, že tomu na rozdíl od nich rozumím :)

#9 20. 02. 2013 23:09

jelena
Jelena

↑ xstudentíkx:

taky si myslím, že NaOH je docela hloupý používat, měli jsme v úlohách třeba i H2SO4,

to jste samozřejmě používat mohli, ale ve správném fyzikálním smyslu - řekneme si, že nemůžeme sčítat objemy, ale jen hmotnosti. Tedy pokud jste měli správné zadání (co do jednotek), potom to bylo v pořádku.

:-) Vidím, že učitel vám dal "směšovací rovnici" (podle ni to sestavím i já :-). Samozřejmě - je správné si rovnici vysvětlit. V rovnici vystupuje (dolní indexy jen značí ke kterému roztoku se vztahuje):

c - koncentrace v jednotkách "množství složky"/"množství roztoku"
x - množství roztoku v jednotkách "množství roztoku".

je vidět, že pokud vynásobíme c*x=("množství složky"/"množství roztoku")*"množství roztoku", dostaneme "množství složky".

Tedy směšovací rovnice nám říká, že pokud sečteme všechna množství čistých látek rozpuštěných v jednotlivých roztocích přidávaných do směsí, dostaneme celkové množství čisté látky rozpuštěné ve výsledném roztoku.

Můžeš to prozkoušet také vyjádřením přes procenta pro jednotlivé roztoky.

A v takové výkladu rovnou i narazíme na problém s vyjádřením jednotek, o kterém jsem psala v předchozím příspěvku. Zkus tuto rovnici si ještě promyslet, ať se podaří.

#10 21. 02. 2013 06:57

xstudentíkx

jelena napsal(a):

to jste samozřejmě používat mohli, ale ve správném fyzikálním smyslu - řekneme si, že nemůžeme sčítat objemy, ale jen hmotnosti. Tedy pokud jste měli správné zadání (co do jednotek), potom to bylo v pořádku.

Jo jenomže my používáme jedině koncentraci a litry (objem), ale hmotnost jsme v úloze nikdy nepoužili, myslel jsem to, jako že je blbost, pracovat v takový úloze s objemem, když tam záleží na hmotnosti.

#11 21. 02. 2013 15:00

jelena
Jelena

↑ xstudentíkx:

Úlohy s objemem a koncentraci (% objemová) ještě se dají tolerovat v případě zadání na míchání džusů, kde tak na přesnosti nezáleží. Ale pokud úloha se tváří "odborně", tak by měla být i správně sestavena fakticky.

Pokud je to z nějaké učebnice (jaké?), potom smůla autorů učebnice. Jinak můžeš zadání ještě probrat s učitelem a případně konfrontovat se zadáním v chemii (už jste brali výpočty koncentrací?), nebo i s učitelem chemie.

Zdárné a fakticky správné počítání přeji.

#12 21. 02. 2013 16:24

xstudentíkx

Učebnici ti bohužel nenapíšu máme klasickou svojí a potom ještě učitel má svojí, u který název netuším, v chemii jsem koncentraci probírali. Jinak můžu se zeptat jak by vypadala rovnice, kdyby to bylo zadané správně, dle určitých pravidel?

Příklad jsem našel zde: Směs

#13 21. 02. 2013 16:48

jelena
Jelena

↑ xstudentíkx:

děkuji, autorkou úlohy je paní učitelka "M-Ch", zkusím poslat dotaz, zda by zadání nepřehodnotila :-)

Pokud jste brali jen % koncentraci, potom by správné zadání bylo:

V laboratoři potravinářské kontroly mají 800 g 30% roztoku hydroxidu sodného
(NaOH). Kolik g vody je potřeba přidat k tomuto roztoku, má-li se koncentrace snížit
na 5%?

nebo

V laboratoři potravinářské kontroly mají 800 ml 30% roztoku hydroxidu sodného
(NaOH). Kolik ml vody je potřeba přidat k tomuto roztoku, má-li se koncentrace snížit
na 5%? Hustota 30% roztoku NaOH je 1,33 g/cm^3, hustota 5% roztoku je 1,05 g/cm^3, hustotu vody považujeme za 1 g/cm^3 za laboratorní teploty.

Hustoty (můžeme ještě vylepšit převodem do SI) jsem vzala z Internetu , tedy bez záruky.

Rovnice by byla, jak jste napsali s panem učitelem - rozumíš označení a použití? V chemii jste pravděpodobně používali $w$ - hmotnostní zlomek a $m$ - hmotnost složek.

#14 21. 02. 2013 17:11

xstudentíkx

↑ jelena:

JO rozumím, zadání zní dle smyslu o dost lépe..........myslím, že by autorka měla zadání změnit.
Jinak moc děkuji, dozvěděl jsem se zase něco nového a ujasnil si smysl těchto úloh.

#15 05. 03. 2013 13:00

jelena
Jelena

↑ xstudentíkx:

Zdravím,

jen doplním, že paní učitelka byla tak hodná a úlohy opravila (i včetně překlepu ve výsledku - souhlasí?), děkujeme. U některých úloh ještě jsou litry - zde můžeš překontrolovat hustoty, zda již můžeme tolerovat litry a kg, že z hustoty plyne, že není podstatný rozdíl a také, že obě složky jsou za normálních podmínek v kapalném stavu (což by umožnilo použit procenta objemová s přiměřenou přesnosti, řekneme :-)

Jinak paní učitelka má zajímavý projekt domácích chemických pokusu, doporučuji a paní učitelce děkuji.

#16 05. 03. 2013 17:07

xstudentíkx

↑ jelena:

Vypadá to hned lépe, pokusy nejsou špatný, ale některé jsme už dělali ve škole, třeba se budou někomu hodit a ještě co se té opravy týče, tak paní učitelka si příklady vymyslela sama ( je autorka) a nebo je má pouze opsaný z nějaké učebnice? Ptám se jelikož učitel je bral z učebnice a nevím zda autorkou je zrovna tato paní učitelka.

Zápatí