Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 02. 2013 22:37 — Editoval kernel252 (20. 02. 2013 22:48)

kernel252
Zelenáč
Škola: SOŠ Drevárska, Zvolen
Pozice: Študent
Reputace:   

Slová úloha - pomoc

Dobrý večer, potreboval by som pomôcť s touto slovnou úlohou.
Keď mala Anna toľko rokov ako Eva, bola Eva dvakrát mladšia, ako je Anna teraz. Za 10 rokov bude Anna 2 krát staršia ako je Eva teraz. Koľko rokov má Eva a Anna teraz spolu ?

Vôbec netuším ako mám na to ísť.
Ďakujem vám, veľmi mi to pomôže :)

• (téma jako vyřešené označil(a) kernel252)

#2 20. 02. 2013 22:48

Arabela
Reputace:   181 
Web

Re: Slová úloha - pomoc

Ahoj ↑ kernel252:,
Anna i Eva sú rovnako staré. Pred pár rokmi (nevieme kedy, ale je to jedno), mala každá z nich x rokov. Teraz majú každá 2x rokov a o 10 rokov bude mať každá 4x rokov.
Takže
2x+10=4x
x=5
2x+2x=4x=4.5=20
Spolu majú 20 rokov.

server.gphmi.sk/~domanyov

#3 20. 02. 2013 22:54 — Editoval martisek (20. 02. 2013 22:59)

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

↑ kernel252:

Začneme druhou podmínkou: za 10 roků bude mít Anna A+10 a má to být dvakrát víc, než Eva dnes - první rovnice je A+10 = 2E.
První podmínka: Před jistou dobou (J) byla Anna stejně stará jako Eva dnes, tj. A-J = E. A tu "jistou dobu" určíme podle toho, že před ní byla Eva dvakrát mladší, tj. před E/2 lety měla E/2. Takže druhá rovnice je
A-E/2 = E.

Anna má tedy 30 a Eva 20. Dohromady 50.

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

#4 20. 02. 2013 23:39

kernel252
Zelenáč
Reputace:   

Ja vám ďakujem. Veľmi ste mi pomohli. :)

#5 21. 02. 2013 08:06

kernel252
Zelenáč
Reputace:   

A potreboval by som ešte vedieť, že z kade sú tie konkrétne čísla 30 a 20, neviem na to prísť. Ďakujem :-).

#6 21. 02. 2013 10:30

Arabela
Web

↑ kernel252:
Najskôr sa musím "opraviť" v chápaní úlohy. Žiaľ, úloha bola formulovaná bežným, a nie matematickým jazykom. Ak by jej znenie bolo takéto:
"Keď mala Anna toľko rokov ako Eva teraz, bola Eva dvakrát mladšia, ako je Anna teraz. Za 10 rokov bude Anna 2 krát staršia ako je Eva teraz. Koľko rokov má Eva a Anna teraz spolu ?", bola by úplne jednoznačná (a autor úlohy to zjavne aj tak myslel). Keďže tam slovíčko "teraz" chýbalo, pokladala som úlohu za istý typ hlavolamu a tak ju aj riešila.

#7 21. 02. 2013 10:35

((:-))
Dana
Místo: Bratislava
Reputace:   285 

↑ kernel252:

Keď riešiš sústavu od kolegu martisek, tak to nevyjde?

$A+10 = 2E$

$A-E/2 = E$

#8 21. 02. 2013 11:04

Arabela
Web

↑ martisek:
Označme A dnešný počet rokov Anny a E dnešný počet rokov Evy. Celú situáciu si zapíšme prehľadne do tejto tabuľky:

vtedy Anna... E              teraz Anna ... A                  o 10 rokov Anna ... 2E=A+10
          Eva  ... A/2                      Eva ... E                                      Eva  ... E+10

"Vtedy" bolo pred J rokmi, takže platí
A=E+J
E=A/2+J

Máme teda tri lineárne rovnice s tromi neznámymi A, E, J:

A=E+J
E=A/2+J
2E=A+10

Túto sústavu ľahko vyriešime. Vyjadrime si neznámu J z 1. a 2. rovnice a dajme do rovnosti
A-E=E-A/2
E=3A/4
Dosaďme do tretej a dostaneme A=20.
Potom E=15 a J=5.
Dosadením do rovníc sústavy sa presvedčíme, že táto trojica je naozaj jej riešením.

Odpoveď: A+E=35

#9 21. 02. 2013 11:14

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím v tématu,

kreslím na to takové tabulky:

Problém v zadání vidím zde:

Keď mala Anna toľko rokov ako Eva, bola Eva dvakrát mladšia, ako je Anna teraz.

Pokud je Anna dnes A, potom Eva "před jistou dobou" A/2, tedy E-J=A/2. Ovšem v první větě  "Keď mala Anna toľko rokov ako Eva" může být dvojvýklad:

A-J=E-J (z toho plyne, že Anna a Eva stejně staré, jak rozuměla ↑ Arabela:, nebo:
A-J=A/2, odsud J=A/2 (což se mi zdá použil kolega ↑ martisek:, ale nepřesně.

Moje rovnice by byly:

E-J=A/2
A-J=E (když měla A tolik roku, jako Eva dnes)
A+10=2E

Teď vidím, že kolegyňka Arabela přidává další postup, ale pořád mám pocit, že je problém s jednoznačnosti zadání. Je tak? Děkuji.

#10 21. 02. 2013 11:29

Arabela
Web

Zdravím ↑ jelena:,
ďakujem za vstup. Môj postup č.2 sa vo svojej podstate zhoduje s Tvojím. Som tiež rada, že vidíš v zadaní úlohy tú nejednoznačnosť.

#11 21. 02. 2013 12:06 — Editoval martisek (21. 02. 2013 12:08)

martisek

↑ Arabela:

↑ kernel252:

↑ jelena:

Musím přiznat, že ten druhý výklad mě večer vůbec nenapadl. A uznávám i to, že striktně podle zadání je správný výsledek  A=20; E=15.

První větu zadání >Keď mala Anna toľko rokov ako Eva< jsem totiž zcela automaticky pochopil jako >Keď mala Anna toľko rokov ako Eva 'dnes'< . Podle toho jsem to i řešil a podle takto pochopeného zadání je správně můj výsledek. Slovíčko dnes ale v zadání není a v tom případě by se měl srovnávat věk ve stejné době, tj. tak, jak to udělala ↑ Arabela: a ↑ jelena:. V každém příladě by to ale chtělo trochu jednoznačnější zadání. Ono totiž i umístění čárky ve větě dovede být zatraceně důležité. Traduje se, že soudruh Stalin v jednom svém rozkazu zapomněl čárku ve větě - zkuste ji doplnit: 

Zastřelit nelze poslat na Sibiř!

(ale pozor - rozhodujete o životě a smrti :-)

Ty úlohy s věkem dovedou být dost zamotané - tato je ještě (až na ten drobný zádrhel) poměrně jednoduchá. Vzpomínám si, jak jsme kdysi na základce měli v učebnici tuto úlohu:

Muž a žena mají dohromady 84 let. Muž je dvakrát tak stár, jako byla žena tehdy, když jemu bylo tolik, kolik jí je teď.

Dohromady jsem to tenkrát nějak dal a vyšlo to pěkně. Pokud by si to chtěl někdo zkusit, podotýkám, že za tu 84 už nemohu dát ruku do ohně, takže to možná výjde bůhví jak :-)

#12 21. 02. 2013 12:20 — Editoval Arabela (21. 02. 2013 12:32)

Arabela
Web

↑ martisek:
som rada, že sme sa všetci zhodli.
Úloha, ktorú si pridal, bola tiež pekná a vyšlo to s tým číslom 84 (Muž má 48, žena 36 a spomínané obdobie bolo pred 12 rokmi).
Mne pri riešení podobných úloh vždy pomôže zápis pomocou tabuľky (napokon niečo podobné používa aj Jelena, ako som si všimla).

#13 21. 02. 2013 12:25

martisek

↑ Arabela:

Tak to klobouk dolů - to bylo opradu rychle. Já si vzpomínám, že jsem na to tenkrát čtvrt hodiny jenom civěl a další čtvrthodinu pak rozmotával, jak to v té které době s tím věkem vlastně bylo. Pak to bylo jednoduché (ale až po té půlhodině:-)

#14 21. 02. 2013 12:26

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zastřelit nelze poslat na Sibiř!

znám spíš "Казнить нельзя помиловать!" (a byl to již někdo z carů, a snad ani nebyl to ruský car, ale západní a snad se také vyskytuje v Alence). S "moji" (a vidím i Arabely) tabulkou se dají úlohy s věkem zvládat pohodlně (ale já všechno standardizuji :-).

Dostala jsem dnes volno za účelem dohledu za práci řemeslníku při výměně trubek. Zcela rozumím milému synovi - ten měl volno ze školy včera se stejným účelem, že se tak aktivně nabízel, že by dnes také rád hlídal :-) Zdravím.

#15 21. 02. 2013 13:10

Arabela
Web

↑ martisek:

#16 21. 02. 2013 13:12

Arabela
Web

↑ jelena:

#17 21. 02. 2013 18:41

kernel252
Zelenáč
Reputace:   

Ja vám všetkým ďakujem, veľmi ste mi pomohli :) Malo to byť 35, ďakujem ešte raz. :)

Zápatí