Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, prosím o radu s tímto : Sestrojte lichoběžník ABCDo základnách AB, CD s tím že znáte strany b, c, d a úhel
. kde
a
. já bych začala tak že z toho co máme zadáno víme že
= C´AD, takže podle vety strana uhel strana sestrojím trojuhelník, pak povedu přímku body D a C´, na které sestrojím bod C, tím že znám velikost strany. s CD vedu rovnoběžku která prochází bodem A, na které setrojím bod B tak že znám stranu b?? šlo by to tak? nebo je to úplně špatně? děkuji 

↑ Bernyska:
Mne sa vidí, že idea je správna - ale treba urobiť dôkladnú diskusiu o počte riešení.
Ak úloha je daná všeobecne, treba uvážiť viacero možností ...
Už napríklad pri Tvojom narysovanom riešení sú dva priesečníky k2 a q...
Ahoj. To je dobrý postup . Pouze je třeba dát pozor na to, že kružnice k(C, b) může protnout přímku "a"
(rovnoběžku s CD vedenou bodem A) ve dvou bodech a nutno zvolit ten správný, což ale není velký problém.
Další možností pro nalezení bodu B by bylo opřít se o dodatečně získanou znalost úhlu beta (neznáme sice
jeho velikost numericky, ale těsně před tímto finálem ho máme narýsovaný).
↑ Bernyska:
Jednodušší je začít podle věty sss:
V diskusi pak stačí c>a => místo a-c použít c-a a C' in CD. A pro červený trojúhelník pak jen trojúhelníková nerovnost. Jinak myslím, že není co řešit a diskutovat.
↑ ((:-)):
Aha - no to je dobrý. A mohlo mi dojít, že je něco blbě, když jsem nepotřeboval ten úhel. Takže jako bych nic neřek' :-)
↑ martisek: ok ok, já si říkala že mi něco nesedí.:) ale i tak děkuji.:)
Stránky: 1