Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, připravuji se na Scio testy a mám trochu nedostatky v úhlech, už několikrát jsem se setkal s úlohou..... kolik stupňů má osmiúhelník nebo šestiúhelník, nevím podle čeho to mám poznat, protože pokud čtverec má
a má 4 strany, tak by tak osmiúhelník měl mít
a né
a nebo pokud má trojúhelník
tak šestiúhelník má
proč?
Vím, že to jsou základy, ale geometrii zrovna v lásce nemám, jsem spíš na to počítání a nerad bych kvůli tomuhle neuspěl. Zajímá mě jasné logické vysvětlení podle, kterého to poznám.

↑ xstudentíkx:
Předpokládám, že se jedná o pravidelné n- úhelníky, které znázorňujeme na kružnici ( ty vrcholy)
Je dobré pro pochopení nakreslit si obrázek. Budu vysvětlovat třeba na 5tiúhelníku.
Z obrázku je patrné, že máme 5 stejných rovnoramenných trojúhelníků, kde úhel proti základně je 360:5=72
ze znalosti rovnoramenných trojúhelníků jsou úhly u základny stejné (180-72):2=54
no a když se podíváš na ten 5tiúhelník, tak úhel u vrcholu je tvořen dvěma úhly při základně - což je 108 a vrcholů je 5, takže 5x108=540
samozřejmě na to existuje vzorec, ale tohle je selská úvaha
↑ xstudentíkx:
SOučet vnitřních úhlů v n-úhelníku je 
a nemusí být pravidelný, stačím když bude konvexní.

↑ marnes:↑ zdenek1:
Oběma moc děkuji, ale už jen v rámci rychlosti využiji postup Zdeňka (vzorec), ale podle "selského" rozumu je to taky celkem jasné.