Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, normálně mi postup počítání integrálů ukazuje WolframAlpha, bohužel ale pro zavádí pro obrácenou hodnotu trigonometrických funkci funkce sekans a kosekans (Které my zavedené nemáme) a to mě mate. Prosil bych tedy o pomoc s řešením následujícího integrálu. Hodím sem i svůj postup, ale mám pocit, že to je blbost.
= (substituce)
=
=
=
Odtuď už vůbec nevím, jak dál. Rady by byly vítány. Díky :)
↑ martisek:
Teď koukám že jsem tu substituci v latexu špatně napsal, správně by to mělo být 
Bylo nám na cvičení řečeno, že substituce je třeba zavádět podle vztahu pod odmocninou, a to konkrétně

I wolfram zavádí substituci sec(u), což se až na ten překlep rovná mé substituci. Za překlep se omlouvám, ale myslím že je dále třeba pokračovat s touto substitucí.
↑ Akcope:
Teď už je to sice dobře, ale jak říká ↑ Brano:, dost nešikovně. Eulerova je sice možná, ale myslím, že v tomto případě není nutná.![kopírovat do textarea $
\int\sqrt{x^2-1}dx= [ x=\sin t ; dx=\cos t dt ] =\int\sqrt{\sin^2 t-1}\cos t dt=\int \cos^2 tdt
$](/mathtex/7b/7b475c71effdea9d6363069ac7fac8e6.gif)
a použít vzoreček pro poloviční argument, kde tím polovičním argumentem je t.
↑ martisek:
Toto nie je dobre lebo
ale kedze musi byt
tak
by potom malo byt rydzo imaginarne a takto dalej by som asi nepokracoval.
↑ Brano:
To i jsem tam, pravda, zapomněl, ale ani pak to není těžké. Je ale fakt, že do komplexní proměnné asi nebudeme chodit,. Škoda - tam je hromada věcí daleko jednodušší - např. x sin x se nemusí integrovat per partes (natož dvakrát) a výsledek se dá říct prakticky zpaměti. K per partes jenom poznámku - v té Eulerově substituci asi chybí dvojky.
Stránky: 1