Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
v učebních materiálech mám uvedenu následující lemmu: Je-li K pole s nekonečně mnoha prvky, pak dva polynomy f a g jsou si rovny jako zobrazení, právě když mají shodné koeficienty. Uvědomme si, že u konečných polí toto tvrzení samozřejmě neplatí. Uvažte např. polynom x² + x nad ℤ₂.
Nejsem si jistý, jestli lemmu správně chápu, ale měl jsem za to, že x² + x = x² + x nezávisle na oboru hodnot, nad kterým operujeme.
vetu treba chápať ako ekvivalenciu. Jeden smer je triviálny
Ak polynomy f a g majú rovnaké koeficienty potom sa rovnajú.
Druhá implikácia
Ak sa polynomy f a g rovnajú potom majú rovnaké koeficienty
Tá už nie je taká jednoduchá. Ak som to pochopil správne, tak v a teda napríklad
Poznamka.
Pre nutnu podmienku, mozes pouzit, tuto evidentnu vlasnost:
V konecnom telese ktore ma k prvkov, , nenulovy polynom
berie nulovu hodnotu, pre kazde mozne x.
↑ JohnPeca18:
Děkuju, bral jsem právě když intuitivně jako implikaci, ne jako zástupnou frázi pro ekvivalenci.
↑ vanok:
To je moc pěkná úvaha. :-)
↑ Stýv:
Zajímavé, já jsem to bral jazykovým citem. Lemma bez lemmy jako žena bez ženy.
↑ Stýv: Ahoj, viz http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=lemma … dej=Hledej. Taky se mi střední rod líbí víc, aspoň v mém okolí je rozhodně rozšířenější, ale přesto bych netvrdil, že je skloňování podle vzoru žena úplně blbě. Dokonce mě teď napadá pár lidí, kteří ho používají. Je ale pravda, že už jsou všichni postarší. Možná to dost souvisí s tím, že lemma je ženského rodu třeba ve slovenštině a ruštině (doufám, že se nepletu, přes ty jazyky nejsem až takový expert, ale nějaká literatura už mi rukama prošla)...
↑ Witiko: Jestli byla ta první věta míněna tak, jak mi vyzněla, tak doporučuju rozmyslet si, že vyjádření "A právě když B" tu ekvivalenci skutečně postihuje, není to jen nějaká zástupná umělotina.
↑ anes:
V slovenčine je to "tá lema" teda ženského rodu a s jedným m.
http://slovniky.korpus.sk/?w=lema&s … p;oe=utf-8
ale nenachádza sa v kodifikačnom slovníku.
PS: máte to ťažké v češtine - lemma je to a Paříž je ta ...
↑ Stýv:
Když se nám tu ta diskuze tak pěkně stočila k rozvoji jazyka a přejímání slov, tak jsem si vzpomněl, že jsem v Rozhovorech s TGM viděl "axiom" užitý v (archaickém?) tvaru "ta axioma". Takže bych se nebránil možnosti budoucího rodového vývoje i u lemmy. Udělal jsem krátký survey mezi vysokoškolskými spolužáky a většinově považují lemmu za ženský rod, takže bych se nedivil, kdyby to bylo v budoucnu kodifikované. I profesoři u nás obvykle říkají "lemmátko" ve snaze řešit rodovou nečitelnost lemmy.
Witiko napsal(a):
Takže bych se nebránil možnosti budoucího rodového vývoje i u lemmy.
lemma už se rozvíjela (dle Příručního slovníku), teď je ve fázi rodu středního, tedy ten vývoj spěje směrem opačným :-)
↑ Brano:
i v ruštině, ale ten pocit už jsem překonala.
Dnes jsme měli 55555 témat, občas jsou i témata potěšující :-) Zdravím.
↑ martisek:
tedy jste již ve vývoji nejdál. Já to mám jednoduché - pohybuji se převážně v prostředí, kde zcela jednoznačně mohu použit tvrzení, že jsem právě vyžehlila lemy.
↑ jelena: Takto?
Lema: Je-li K ploe s nenokečeně mohna pvrky, pak vda plyonomy f a g jou si ronvy jako zbozarení, pávě dyž mjají sodhné kofiecienty.
Vyžehlená Lemma: Je-li K pole s nekonečně mnoha prvky, pak dva polynomy f a g jsou si rovny jako zobrazení, právě když mají shodné koeficienty.
Stránky: 1