Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
může mi prosím někdo pomoci s tímto příkladem? Potřeboval bych vědět, jestli jsem to spočítal dobře a jak z toho posléze sestrojit graf - sestrojení grafu jsem jaksi nepochopil :(
Příklad:
Vyšlo mi:
První asymptota bude asi
No a dál už nevím ...
Díky moc za pomoc.
↑ hlupacek:
Druhá asymptota x=-5. Do těchto asymptot jako "pomocných souřadnicových os" sestrojit hyperbolu y = 4/x.

tohle máš správně.
Jenže - asymptota ti výjde svislá a vodorovná. Svislá je hned vidět >>> ve jmenovateli nesmí být -5. Takže jedna asymptota bude x = -5
Druhá asymptota bude v bodě 1. Proč? protože si si upravil výše uvedený výraz na tvar ze kterého jasně usoudíš, že ať už x nabude jakékoliv hodnoty, tak druhý člen nikdy nebude nula. Tudíž bude asymptota v 1. y = 1
Sestrojíš tyto dvě asymptoty, a vzniknou ti dvě větve hyperboly.
Náčrt grafu je možné si rozkrokovať, ak to nevieš urobiť hneď pomocou upraveného predpisu, a to nasledovne:
1. f1: y= 1/x
2. f2: y= 1/(x+5)
3. f3: y= 4/ (x+5)
4. f4: y= -4/(x+5)
5. f: y= 1- 4/(x+5)
Existuje tu aj program Graphmatica, ktory moze pomoct.
↑ mukel:
Nebudu lhát - nepochopil jsem. Jsem hlava dubová ...
Ve škole jsme vždy nakreslili tabulku s dvěma řádky - X a Y. Za X jsme dosadili několik libovolných hodnot a hodnoty Y podle toho vypočítali. Nepochopils jsem to ale. Studuju SŠ dálkově a probíráme to letem světem :( Maturita bude zajímavá...
↑ hlupacek:
Miesto x napíšeš nejaké číslo a vypočítaš hodnotu zlomku. Tá vypočítaná hodnota je y.
Dvojicu [x,y] znázorníš ako bod.
Asymptoty sú 2, jedna tá tvoja (y=1), druhá asymptota je kolmá na os x v tom bode, kde by bol menovateľ 0, teda v bode x = -5.
Asymptoty sú ako keby posunuté osi súradníc.
Tvoj graf je hyperbola, má dve vetvy ...
Niekoľko jej bodov si môžeš zostrojiť a doplniť jej celý graf.
Môžeš ešte vypočítať napríklad priesečník s osou x - bude sa Ti ľahšie robiť graf. Priesečník je tam, kde sa y = 0.
Predpis je:
alebo upravený 
Stránky: 1