Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 03. 2013 13:08

qwasyxer
Reputace:   

konstrukce hyperboly

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak sestrojit hyperbolu, která je zadána takto:

ohnisko E[7;5]
směr asymptoty s je určen přímkou y/2,5 + x/3 = 1
a dotýká se elipsy v jejím vedlejším vrcholu s větší x-ovou  souřadnicí (bod C).

Elipsu jsem si vykreslil http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/39516_elipsa.png.

Dále si myslím, že společná bude tečna elipsy a hyperboly vedená bodem C.

Bodem E jsem vedl kolmici na směr asymptoty, což bude tečna k řídící kružnici.
Dále bodem E vedu kolmici na tečnu a průsečíku tečny a kružnice mám bod P1 (bod na řídící kružnici) a pomocí osové symetrie naleznu bod Q. Na spojnici bodu Q a bodu C leží nové ohnisko.
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/39539_hyperbola.jpg

A dále už nevím jak na to. Poraďte prosím.

• (téma jako vyřešené označil(a) qwasyxer)

#2 01. 03. 2013 14:11

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: konstrukce hyperboly

Zdravím,

zadání není zcela jednoznačně - je to originál? Pro upřesnění:
ohnisko E[7;5] - je ohnisko hyperboly?
směr asymptoty s je určen přímkou y/2,5 + x/3 = 1. Pokud je udán jen "směr", potom může být přímka asymptoty tomuto směru rovnoběžná?
a dotýká se elipsy v jejím vedlejším vrcholu s větší x-ovou  souřadnicí (bod C) - co se dotyká? Přímka asymptoty hyperboly, nebo samotná hyperbola (to by mi dávalo větší smysl), nebo něco jiného?
Elipsa je nějak zadána?

Nejlepší bude opsat originál zadání. Děkuji.

#3 01. 03. 2013 14:34

qwasyxer
Reputace:   

↑ jelena:
Zadání zní přesně takto:

sestrojte:

a) elipsu e danou ohniskem E [7;5], tečnou t: y = 7  a hlavním vrcholem A [0;0]
b) hyperbolu h, která má ohnisko E = [7;5], směr asymtoty s: x/3 + y/2,5 = 1 a dotýká se elipsy e v jejím vedlejším vrcholu s větší x-ovou souřadnicí
c) paprabolu p, která má ohnisko ve druhém ohnisku elepsy e, osu v hlavní ose elipsy e a normálu v hlavní ose hyperboly h

bod a) a c) jemi jasný, ale jak udělat to b) je mi záhadou...

#4 01. 03. 2013 16:17

jelena
Jelena

↑ qwasyxer:

Děkuji, tedy dá se přeformulovat, že hyperbola je zadána bodem, směrem asymptoty a ohniskem (a také tečnou, jelikož je stejná s tečnou elipsy v zadaném bodě - pro elipsu to je vrchol C, pro hyperbolu je C bod na hyperbole).

Teď bych neměla čas, zkus projít odkaz a snad s řádným zadáním se zapojí i někdo z kolegů (děkuji). Pokud ještě bude aktuální, tak se podívám (snad zítra odpoledne).

#5 01. 03. 2013 16:24

mukel
Reputace:   

↑ qwasyxer:

take nieco sa berie na strednej skole?? :) Musim povedat, ze bratia Cesi maju potom sirsie ucebne plany ako stredne skoly na Slovensku, co chvalim.

Pomohol som? Nemusíte ďakovať.
Zvyšenie reputácie postačí. ;-)

#6 01. 03. 2013 16:31

qwasyxer
Reputace:   

↑ jelena:
Tak na ten odkaz jsem se již dříve díval a vůbec mi to nepomohlo. On tam bude nějaký fígl a netuším jaký :(

#7 01. 03. 2013 16:38

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

↑ qwasyxer:

Hyperbola je tedy zadána ohniskem, směrem asymptoty a má-li se dotýkat elipsy v daném bodě C, pak tedy navíc tečnou s bodem dotyku C. Takže

1. Řídicí kružnice má střed v bodě Q (jeho konstrukce je dobře).
2. Kolmice z ohniska na směr asymptoty je tečna k této kružnici, tj. vzdálenost bodu Q od této kolmice je poloměr této kružnice, který je roven 2a.

Další konstrukce by měla být zřejmá.

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

#8 01. 03. 2013 17:06

qwasyxer
Reputace:   

Děkuji za radu, už mi to vyšlo. To s tím poloměrem mi nedošlo.

#9 01. 03. 2013 18:42

qwasyxer
Reputace:   

Tak jsem to zkoušel vykreslit a tečna mi krásně sedí, ale asymptota ne (protíná mi hyperbolu).

#10 01. 03. 2013 23:04

jelena
Jelena

↑ qwasyxer:

v odkazu je to konstrukce na str. 20 (ale to už je zřejmě použito dle doporučení kolegy ↑ martisek: (prepis zadaní mám stejně, to těší :-)

↑ qwasyxer:

je zadán směr asymptoty, tedy asymptotou může být rovnoběžka k zadané přímce (řekla bych, že zadanou přímku jsi již využil pro sestrojení). Můžeš, prosím, umístit nákres? Děkuji.

↑ mukel:

všude to klesá obdobně rychlým tempem. Nevím, kde studuje kolega ↑ qwasyxer:, v ČR je deskriptiva na průmyslovkách stavebních např. nebo na gymnáziu v semináři (máme i učebnici pro SŠ - 2 díly). Jinak je to spíš na VŠ.

Zdravím.

#11 02. 03. 2013 00:26

qwasyxer
Reputace:   

↑ jelena:
tady je náčrt podle rady Martiseka, pokud jsem to pochopil správně, tak ta asymtota pak protne tu hyperbolu.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/79802_hyperbolaa.png

A po zkusmém volení druhého ohniska by měl výsledek vypadat asi takto:

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/80297_asihyp.png

#12 02. 03. 2013 13:05

jelena
Jelena

↑ qwasyxer:

děkuji, pokud jsem rozluštila dobře, potom nevidím využití, že tečná půlí úhel ECF, tedy můžeme dostrojit polopřímku CX, na které bude 2. ohnisko F. Pomůže to? Děkuji.

#13 02. 03. 2013 13:49

qwasyxer
Reputace:   

↑ jelena:
No ano, tu polopřímku (v mém případě mám sestrojenou přímku), jsem pojmenoval ohnisko, protože tam někde bude ležet to druhé ohnisko. Já už jsem zkusil všechno možné a pořád na to nemůžu přijít. Zkusím se poptat v pondělí ještě učitele, jestli nám k tomu nezapoměl něco říct.

#14 02. 03. 2013 15:07

jelena
Jelena

↑ qwasyxer:

děkuji, potom bych řekla, že problém bude, že ohnisko F nehledáš tak, že uvažuješ bod Q na řídicí kružnici se středem F a poloměrem 2a. Tedy ohnisko F je průsečíkem kružnice se středem v Q a poloměrem 2a a přímky, kterou jsi označil "ohnisko" (jsme pořád u návodu na str. 20). Takových průsečíku bude 2.

#15 02. 03. 2013 16:15

qwasyxer
Reputace:   

↑ jelena:
Potom by to vypadalo takto: (ale pak už nesouhlasí směr té asymtoty, protože protíná tu hyperbolu)
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/37128_hyperbolaa.png

Myslím, že předpoklad toho, že vzdálenost bodu Q od kolmice na asymptotu procházející ohniskem E je 2a, není správný.

#16 02. 03. 2013 21:45

jelena
Jelena

↑ qwasyxer:

kolega martisek napsal(a):

1. Řídicí kružnice má střed v bodě Q (jeho konstrukce je dobře).
2. Kolmice z ohniska na směr asymptoty je tečna k této kružnici, tj. vzdálenost bodu Q od této kolmice je poloměr této kružnice, který je roven 2a.

teď nevím, zda došlo k překlepu, nebo je to skutečně tak myšleno, jak kolega píše. Podle mne řídící kružnice mají středy v ohniscích E, F a poloměr kružnic 2a. Bod Q náleží řídicí kružnici se středem "ohnisko F". Také vzdálenost od kolmice z E na směr asymptot je 2a - jenže do druhého ohniska F.   

Tedy my máme potíž s nalezením 2a. Jelikož je zadán směr asymptoty, tak s nim se moc dělat nedá - buď využit kolmici nebo rovnoběžku. Ještě jsem nepoužili bod P, který má ležet na vrcholové kružnici (s poloměrem a) a možná i něco jiného jsme nepoužili, co teď nevidím.

#17 03. 03. 2013 01:07 — Editoval martisek (03. 03. 2013 01:08)

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

↑ qwasyxer: ↑ jelena:

No, koukám, že jsem to poprvé opravdu zmastil - bude to asi tím, že jsem si to nenakreslil. Takže teď jsem kreslil a doufám, že už to bude dobře.

Tak tedy: ćerně je vyznačeno to, co je dáno (včetně té tečny, která sice vyloženě dána není, ale doufám, že je jasná), oranžově hyperbola s neznámým druhým ohniskem, kterou  máme sestrojit.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/68617_HYP.png

Konstrukce bodu Q už byla vyjasněna, rovněž to, že kolmice t_1 na daný směr asymptoty jdoucí daným ohniskem je tečnou řídicí kružnice. Takže dál: tečna t půlí úhel průvodičů FCQ, tj. přímka p = CQ prochází hledaným ohniskem. To znamená, že je průměrem řídicí kružnice d, takže kolmice t_2 = MQ na přímku p v bodě Q je další tečnou řídicí kružnice. Střed řídicí kružnice - hledané ohnisko E - tedy dále leží na ose o úhlu určeného tečnami t_1; t_2.

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

#18 03. 03. 2013 01:51

qwasyxer
Reputace:   

↑ martisek:
Děkuji mnohokrát, už to krásně vychází. Toto řešení mě vůbec nenapadlo.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/71773_hyperbolaa.png

#19 03. 03. 2013 10:22

jelena
Jelena

↑ martisek:, ↑ qwasyxer:

děkuji velice, zdravím.

Zápatí