Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den.
Rok se s rokem sešel a jsem tu zase. :-)
K věci:
Mám takový problém. Nedaří se mi sestavit Integrál, pomocí kterého bych vypočetl plochu pod funkcí sinus. Vše co k tomu mám, jsou hodnoty na obrázku (omluvte kvalitu, je to dělané v malování)
Obrázek:
Kdyby se tu našla dobrá duše, která by mi pomohla, byl bych Vám moc vděčný.
Předem děkuji,
honza

↑ passinhoo:
Nebo trochu přesněji 
↑ BrozekP:
Tak samozřejmě, že je to zaokrouhleně.
Ale pokud bychom byli puntičkáři, tak je problém už v zadání a sice ten, že délka 31,4 je myšlena jako 10*pí, ačkoli 10*pí=31,4159265............................................................................... atd, je to opravdu dlouhé :-)
Proto jsem k tomu přistoupil takto a zaokrouhlil to na 300. Uznávám ale, že to chtělo dát najevo jinak, než rovnítkem. Možná je to proto, že znak pro "přibližně" (= s tečkou nahoře) tu nefunguje, tak to trochu ignoruji :-)
EDIT: Respektive v zadání není chyba, ta délka může být libovolná, ale pak nelze tak jednoduše napsat argument (x/10).
↑ passinhoo:
Přesně tak. Pak ale narazíš na problém ten, že žádná kalkulačka neobsahuje přesnou hodnotu pí. Ono to ani není dost dobře možné, takže taková plocha se nedá nikdy vypočíst úplně přesně :-))
↑ halogan:
To jako vzorec pro parabolu zrovna moc nevypadá. Rovnice paraboly vypadá takto
V tomto případě je

A tedy
A to integrujeme v mezích od -30 do 30.
Stránky: 1